Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Απριλίου 2004 15:47

Κοντά στο 1% η απόσταση ΣΕΒ - ΓΣΕΕ για τις αυξήσεις

Υπάρχει ακόμα απόσταση που χωρίζει εργοδότες και εργαζόμενους, καθώς και ανάγκη να βελτιωθούν τα κατώτερα εισοδήματα. Όμως αυτό δεν πρέπει να «τραβήξει» το σύνολο του κόστους εργασίας προς τα πάνω, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια ανταγωνιστικότητας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΥΠΑΡΧΕΙ ακόμα απόσταση που χωρίζει εργοδότες και εργαζόμενους, καθώς και ανάγκη να βελτιωθούν τα κατώτερα εισοδήματα. Όμως αυτό δεν πρέπει να «τραβήξει» το σύνολο του κόστους εργασίας προς τα πάνω, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια ανταγωνιστικότητας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πρόσθεσε ότι η απόσταση για το ύψος των αυξήσεων είναι κοντά στο 1%, το ζήτημα για το εάν η σύμβαση θα είναι μονοετούς ή διετούς διάρκειας παραμένει ανοιχτό, ενώ απέδωσε σε συντηρητισμό την απόρριψη της πρότασης του ΣΕΒ για ποσοτικές αυξήσεις στους χαμηλόμισθους.

«Η οικονομία δεν περιμένει»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε επίσης ότι η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης καλό είναι να τελειώνει και ότι δεν είναι ανάγκη να ασχολείται όλη η χώρα και η δημόσια διοίκηση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Κυπριακό. «Η αγορά πρέπει να αρχίσει και πάλι να κινείται, η οικονομία δεν περιμένει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την απογραφή που γίνεται στην οικονομία ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ότι είναι εύλογο και θεμιτό κάθε νέα διοίκηση να θέλει να γνωρίζει από πού ξεκινά, όμως πρέπει να υπάρξει τώρα και η στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους.

Τα προβλήματα αυτά, όπως είπε, δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με αύξηση της φορολογίας ή περιορισμό των αυξήσεων στους μισθούς αλλά με νοικοκύρεμα, διαφάνεια και εκσυγχρονισμό του κράτους.

Τόνισε, επίσης, ότι στη γενική συνέλευση του συνδέσμου, η οποία θα γίνει στις 26 Μαΐου, ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα και όχι υποσχέσεις, αναφορικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων για την επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, την καταβολή ενισχύσεων κλπ. Ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε πως θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ.