Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Απριλίου 2004 15:54

Εγκρίθηκε ο διορισμός των διοικητών ΑΤΕ και ΔΕΠΑ

Το διορισμό του κ. Δημήτρη Μηλιάκου, στη θέση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Το διορισμό του κ. Μηλιάκου υπερψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (με εξαίρεση τους κ.κ. Πετσάλνικο και Ανωμερίτη που τον κατεψήφισαν) ψήφισαν λευκό, όπως επίσης, «παρόντες» δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, κ.κ. Κοσσιώνης και Ξυροτήρη.

Με θετική ψήφο εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή και τη λευκή ψήφο της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε και ο διορισμός του Ραφαήλ Μωυσή, ως επικεφαλής της ΔΕΠΑ.

Εμφανιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής, ο Δ. Μηλιάκος, ερωτηθείς σχετικά, υποσχέθηκε αναστολή των πλειστηριασμών της Αγροτικής για συγκεκριμένες περιπτώσεις αγροτών μέχρι την υπερψήφιση του νέου νόμου για τα πανωτόκια και δεσμεύτηκε για τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της Τράπεζας, ακυρώνοντας μάλιστα τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Ο κ. Μηλιάκος δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Ανωμερίτη και Φίλιππο Πετσάλνικο, σχετικά με δικαστική διένεξη που είχε με την ΑΤΕ. Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι μετά τη θητεία του ως υποδιοικητής της ΑΤΕ επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, απελύθη από την Τράπεζα («με εισήγηση του διοικητή προσωπικού και όχι της νομικής υπηρεσίας», όπως είπε) και γι αυτό το λόγο προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, όπου και δικαιώθηκε αμετάκλητα.

Κατά τα άλλα, ο νέος διοικητής της ΑΤΕ, δεσμεύθηκε για μια πολιτική «μειωμένων επιτοκίων», ορθολογικοποίηση της αγροτικής πίστης και –όσον αφορά την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων- «σταδιακή απεμπλοκή των εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα», αφού πρώτα ανακάμψουν οι θυγατρικές εταιρείες και πάντοτε με επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας».

Από την πλευρά του ο κ. Μωυσής, εξέφρασε ενώπιον των βουλευτών την πρόθεσή του να αποτελέσει η Ελλάδα σημαντικό κόμβο για τη διανομή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, ενώ, ερωτηθείς εάν προτίθεται να παραχωρήσει μερίδιο μετοχών της ΔΕΠΑ στη ΔΕΗ (κάτι που ήταν στις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης), δήλωσε «διστακτικός» έναντι της προοπτικής να ταυτιστεί η ιδιότητα του μετόχου και του κυρίαρχου πελάτη.

Πηγή ΑΠΕ