Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Απριλίου 2004 19:28

BSA: Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ενισχύει την οικονομία

Στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Πνευματικής Ιδιοκτησίας» συμμετείχε χθες η Business Software Alliance (BSA) μαζί με οργανισμούς και χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τελευταίας, προάγει τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη.

«Η αποτελεσματική προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα ψηφιακά έργα είναι πρωταρχικός στόχος της BSA από τα πρώτα της κιόλας βήματα, 16 χρόνια πριν», δήλωσε ο Πρόεδρος και CEO της BSA, κ. Robert Holleyman. «Χωρίς την υιοθέτηση ισχυρών προστατευτικών μέτρων για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, που θα προστατεύουν τον δημιουργό από την κλοπή του έργου του, οι δημιουργοί λογισμικού δεν θα έχουν σημαντικό κίνητρο για να διαθέσουν τα προϊόντα της εργασίας τους στο κοινό».

«Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καλούμε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θυμούνται ότι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και τις επενδύσεις στον κλάδο της πληροφορικής. Έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και πολλά άλλα οικονομικά πλεονεκτήματα», κατέληξε ο κ. Holleyman.

Σχεδόν τέσσερα στα δέκα προϊόντα λογισμικού παγκοσμίως (ποσοστό 39%) είναι πειρατικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνούς μελέτης της IDC το 2003, ο περιορισμός της πειρατείας λογισμικού κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 1,5 εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση των εσόδων της βιομηχανίας της πληροφορικής κατά 400 δισεκατομμύρια δολάρια και τη δημιουργία πρόσθετων φορολογικών εσόδων της τάξης των 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα επέτρεπαν στις εθνικές κυβερνήσεις τη χρηματοδότηση δημοσίων προγραμμάτων εκπαίδευσης, υγείας και επιβολής του νόμου.

Παρόλο που η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας επιχειρηματικού λογισμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αξιοσημείωτα βήματα στον τομέα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της IDC, η μείωση του υψηλού ποσοστού πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα μπορεί να επιφέρει ανάπτυξη της τάξης του 60% στη βιομηχανία της πληροφορικής, γεγονός που θα συντελούσε στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας καθώς και στη σημαντική αύξηση των εσόδων του κράτους από έμμεσους και άμεσους φόρους. Πιο συγκεκριμένα, εάν μέχρι το 2006 το ποσοστό της πειρατείας στην Ελλάδα, το οποίο φτάνει το 63%, μειωθεί κατά 10%, αυτό θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του κράτους κατά 129 εκατομμύρια ευρώ, στη δημιουργία 1.900 νέων θέσεων εργασίας και στη σημαντική βελτίωση των μεγεθών της αγοράς πληροφορικής.