Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2004 08:36

Ιαπωνία : Χαμηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ από ό,τι αναμένετο, ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία τον Μάρτιο, ενώ υποχώρησαν και οι λιανικές πωλήσεις για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η εσωτερική αύξηση της ζήτησης συνεχίζει να υστερεί. Η κυβέρνηση προβλέπει επιτάχυνση της βιομηχανικής παραγωγής τους ερχόμενους μήνες.

Η βιομηχανική παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – αυξήθηκε κατά 0,1% τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου και λιγότερο από τις εκτιμήσεις 42 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι προέβλεπαν κατά μέσον όρο, αύξηση κατά 0,7%. Οι λιανικές πωλήσεις περιορίστηκαν 0,5% (εποχιακώς προσαρμοσμένες) έναντι της μείωσης (αναθεωρημένα στοιχεία) 1,9% που σημείωσαν τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2004.

Τα ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά για τέταρτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών μετά τις εκθέσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, που έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη ωθείται από τις εξαγωγές και από τις δαπάνες των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Canon Inc. και της Sharp Corp.

Οι λιανικές πωλήσεις μέσα στο έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου μειώθηκαν κατά 1,5%, σημειώνοντας έβδομη συνεχόμενη μείωση σε ετήσια βάση.

«Περιμένουμε να δούμε πιο σταθερά στοιχεία στην απασχόληση και την αύξηση των μισθών», ανέφερε ο Kirby Daley, αντιπρόεδρος της Societe Generale Securities (North Pacific) Ltd., συμπληρώνοντας : «Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα παρά ποτέ και πιστεύω ότι θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για να δείξουν».