Αισιόδοξες, αλλά και αποφασισμένες για επιβίωση, εμφανίζονται οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του Family Business Centre of Excellence της KPMG και του οργανισμού European Family Businesses.
Αισιόδοξες, αλλά και αποφασισμένες για επιβίωση, εμφανίζονται οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του Family Business Centre of Excellence της KPMG και του οργανισμού European Family Businesses.
Αναφορικά με τη μελλοντική οικονομική προοπτική που μπορεί να έχουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την αγορά, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αλλαγή του τοπίου της χρηματοδότησης και στην προθυμία για επανεπένδυση των κερδών.
Αξιοσημείωτη, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν η αύξηση θετικών δεικτών αναφορικά με την αύξηση ή τη διατήρηση του κύκλου εργασιών και του προσωπικού, με το 49% των ερωτηθέντων να διατηρούν το μέγεθος του εργατικού δυναμικού σε σύγκριση με 36% που ήταν το αποτέλεσμα της προηγούμενης έρευνας. Επιπρόσθετα, 24% εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών (το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης έρευνας ήταν 31%).
Επίσης 11% έχουν πραγματοποιήσει μείωση του αριθμού του προσωπικού σε σύγκριση με το περυσινό 23%. Το 72% των ερωτηθέντων ασχολούνται με δραστηριότητες στο εξωτερικό, (αυξημένο ποσοστό κατά 12%), ενώ το 75% σχεδιάζουν νέες στρατηγικές επενδύσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οικογενειακή επιχείρηση αντιμετωπίζει πέντε κορυφαίες προκλήσεις που είναι οι ακόλουθες: 1) η μείωση της κερδοφορίας (49%), 2) οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των Οικογενειακών Επιχειρήσεων, 3) ο πόλεμος για την εύρεση ταλέντων, 4) η νομική / πολιτική αβεβαιότητα, καθώς και 5) η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Η μείωση του κύκλου εργασιών βρίσκεται χαμηλότερα στη λίστα των προτεραιοτήτων με μόνο 18% των ερωτηθέντων να την αναφέρουν ως βασικό μέλημα, ενώ μόλις πριν από έξι μήνες αποτελούσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για 52% των ερωτηθέντων.
Στην έρευνα επισημαίνεται επίσης πως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί βασικό ζήτημα και ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη των οικογενειακών επιχειρήσεων, ωστόσο η αγορά για την εξασφάλιση χρηματοδότησης έχει σταθεροποιηθεί αρκετά.
Ποσοστό 81% των επιχειρήσεων (σε σύγκριση με το 51%, αποτέλεσμα προηγούμενης έρευνας) δήλωσαν ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση δεν αποτελεί πλέον ζήτημα. Μόνο 19% (σε σύγκριση με 49%, που καταγράφηκε το 2013) θεωρούν, ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.