Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 00:01

Κινέζικος δράκος στις αγορές

ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ αγορές κλονίσθηκαν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Κίνας Βεν Τζιαμπάο ότι το Πεκίνο θα πάρει δραστικά μέτρα για να αποθερμάνει την οικονομία.

ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ αγορές κλονίσθηκαν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Κίνας Βεν Τζιαμπάο ότι το Πεκίνο θα πάρει δραστικά μέτρα για να αποθερμάνει την οικονομία.

Ο φόβος ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων για να μειωθεί η τεράστια ζήτηση της Κίνας για πρώτες ύλες όπως χάλυβας και άλλα μεταλλεύματα οδήγησαν τις μετοχές των μεταλλευτικών και εξορυκτικών εταιρειών στο κόκκινο.

Οι τιμές του τομέα μετάλλων δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις με πρωταγωνίστρια στην πτώση την Alcoa η οποία έχασε 3,5% λόγω ανησυχιών ότι οι πιστωτικοί περιορισμοί στην Κίνα θα μειώσουν τη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων από αμερικανικές εταιρείες συνέχισαν να εκπέμπουν ενθαρρυντικά μηνύματα αλλά ο φόβος για τη διεθνή ασφάλεια «φρέναρε» την ψυχολογία των επενδυτών.

Πολλοί επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο αναμένοντας τη σημερινή ανακοίνωση στοιχείων για το ΑΕΠ δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 135,56 μονάδες, ποσοστό 1,29%, φθάνοντας στις 10.342,60 μονάδες. Με απώλειες 42,99 μονάδων, ποσοστό 2,12%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.989,54 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα μετά την είδηση ότι η Κίνα σκοπεύει να επιβραδύνει τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η ένταση στο Ιράκ, τη Συρία και την Ταϊλάνδη, η αλματώδης άνοδος των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα της τελευταίας τριετίας και ο φόβος για αύξηση επιτοκίων από τη Fed επισκίασαν τον ενθουσιασμό για τις εταιρικές κερδοφορίες, αλλά το υποτιμητικό κλίμα της Wall Street συνέβαλε επίσης στην υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών καθώς η μετοχή της Nortel Networks υποχώρησε κατά 28% μετά την είδηση ότι η καναδέζικη εταιρεία απέλυσε τρία κορυφαία στελέχη της λόγω λογιστικών προβλημάτων.

«Υπήρξε σειρά παραγόντων που επηρέασαν αρνητικά τα χρηματιστήρια» ανέφεραν συναλλασσόμενοι στο Λονδίνο. Η βία στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές ενίσχυσε τις ανησυχίες για τα γεωπολιτικά ρίσκα και περιόρισαν την όρεξη των επενδυτών για την ανάληψη κινδύνου.

Στο εταιρικό μέτωπο στην Ευρώπη, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Unilever και της Siemens.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 1,3% στις 1.010,40 μονάδες βάσης ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 1,7% στις 2.836,7 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,34% στις 12.004,29 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ