Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 09:28

BASF AG : Στα 515 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 17%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χημικών στον κόσμο, BASF AG, μετά την αύξηση της ζήτησης και των εσόδων από τη δραστηριότητά της στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 515 εκατ. ευρώ (609 εκατ. δολ.) ή 93 σεντς ανά μετοχή, από 442 εκατ. ευρώ ή 78 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η εταιρεία στη δημοσιότητα πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα της εταιρείας υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν στα 430 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν σε ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 9,05 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Juergen Hambrecht, επανέλαβε ότι τα λειτουργικά κέρδη θα είναι υψηλότερα και οι πωλήσεις της εταιρείας θα εμφανίσουν ελαφρά άνοδο φέτος. Το πρώτο τρίμηνο, συμπλήρωσε ο ίδιος, μας κάνει να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι.

Τα έσοδα της BASF, αποτελούν το πιο πρόσφατο σημάδι ανάκαμψης της βιομηχανίας χημικών, καθώς αυξάνεται η ζήτηση από τους πελάτες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρονικών.

Οι υψηλότερες πωλήσεις εξαρτημάτων για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, πλαστικά μέρη αυτοκινήτων και συνθετικές ίνες, βοήθησαν τις βιομηχανίες χημικών, DSM NV και DuPont Co., να εμφανίσουν υψηλότερα κέρδη αυτήν την εβδομάδα.

Η ελβετική εταιρεία Syngenta AG, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα κέρδη που θα εμφανίσει μέσα στο 2004, καθώς οι αγρότες στην Ευρώπη και τη Ν. Αμερική, αγόρασαν περισσότερα χημικά για τις καλλιέργειές τους.

Οι μετοχές της BASF, υποχώρησαν κατά 1,3% φέτος και είχαν τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 15 μετοχών των εταιρειών του δείκτη Bloomberg Europe 500, ο οποίος σημείωσε άνοδο κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο σε ποσοστό 3,2%.