Ως την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία χαρακτήρισε τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας λέγοντας πως τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εισηγηθεί τη ρύθμιση στη Βουλή.
Ως την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία χαρακτήρισε τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας λέγοντας πως τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εισηγηθεί τη ρύθμιση στη Βουλή.
Ο κ. Δένδιας μιλώντας στο συνέδριο «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα», και σχολιάζοντας την ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια είπε: «Σας διαβεβαιώ, ότι ο τίτλος αδικεί το νομοθέτημα και την κυβερνητική προσπάθεια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Χαρακτήρισε απολύτως λογική την καθυστέρηση και έκανε λόγο για συνεχή προσπάθεια προκειμένου «να φτάσουμε σε κάτι το οποίο θα επιτρέψει στη ελληνική οικονομία να επανεκκινήσει».
«Συμπεριλαμβάνονται και δάνεια της Αγροτικής»
«Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα χρέη προς τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και τα χρέη προς το δημόσιο και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία» είπε και πρόσθεσε πως έπειτα και από τη σχετική εντολή του Πρωθυπουργού , συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το νομοθέτημα και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και τα δάνεια προς την “bad” Αγροτική Τράπεζα, «δηλαδή το κομμάτι της Αγροτικής που έχει πλέον τις εκκρεμείς υποχρεώσεις - όπως επίσης θέματα των παλαιών αναπτυξιακών νόμων, στο βαθμό που αυτό δεν προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού μας».
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι η ρύθμιση θα αφορά άνω των 165.000 επιχειρήσεων και αυτό από μόνο του θα αποτελέσει ένα τεράστιο αναπτυξιακό άλμα για την ελληνική οικονομία.
Αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες αν και επλήγησαν από την κρίση και είναι ενήμερες.
«Εκεί η κυβέρνηση αναλαμβάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ξεκινήσαμε από τον περασμένο Ιούλιο να πετύχουμε την επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων δανείων από τα διαρθρωτικά Ταμεία» τόνισε.
«Απαιτούνται έξι μήνες από την 1η Νοεμβρίου»
Είμαστε σε εξαιρετικά καλό δρόμο, συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης λέγοντας πως «υπάρχει μια καταρχήν κατανόηση και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας τον κ. Σόιμπλε και με τον Αντικαγκελάριο τον κ. Γκάμπριελ και με το Γάλλο υπουργό τον κ. Σαπέν και με τον κ. Μοσκοβισί, τον αρμόδιο Επίτροπο και με τον πρώην Επίτροπο, τον κ. Χαν και με τον κ. Βέμπερ, τον πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο».
Ωστόσο τόνισε πως χρειάζονται έξι μήνες από την 1η Νοεμβρίου, γιατί πρέπει να υπάρξει απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων και να υπάρξει και απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αλλάξει ο κανονισμός 1303.
«Θα είναι, πάντως, μια σημαντική αλλαγή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Γιατί; Διότι, θα επιτρέψει την αντίληψη ότι τα Διαρθρωτικά Ταμεία είναι εκεί για να στηρίξουν τις οικονομίες στην κρίση και όχι απλώς και μόνον αγκυροβολημένα σε μια τρέχουσα αντίληψη της ανάπτυξης χωρίς καμιά ευελιξία».
Γενικότερα για την αλλαγή του Πτωχευτικού Δικαίου των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών ο κ. Δένδιας είπε πως ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία, ενώ αναφερόμενος στον Πτωχευτικό Δίκαιο των Ιδιωτών είπε πως «δεν είναι δυνατό ένας ιδιώτης, ο οποίος πήρε μια απόφαση μαζί με την τράπεζα, για την τοποθέτηση σε ένα περιουσιακό στοιχείο, να κουβαλάει εφόρου ζωής τις συνέπειες της αποτυχίας μονομερώς».
Για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου-IfG
Αναφερόμενος στο IfG, είπε ότι πρόκειται για προσπάθεια που ελπίζει πως θα τελεσφορήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες και μέσα στο Νοέμβριο να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα που με μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα θα διπλασιάζονται.
«Και ελπίζουμε, επίσης, ότι πολύ σύντομα το IfG, εφόσον πετύχει θα μπορέσει να εξελιχθεί, με τεχνογνωσία που θα πάρουμε από τη γερμανική πλευρά, σε μια Αναπτυξιακή Τράπεζα, ανάλογη της KWF, η οποία είναι συμπαραστάτης μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».
«Ιδεολογική αποκατάσταση του επιχειρείν»
Σε άλλο σημείο τη ομιλίας του ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στην «ιδεολογική αποκατάσταση του επιχειρείν» όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Το μοντέλο του κρατισμού, της αντίληψης και της ελπίδας ότι όλα μπορεί να προέλθουν από και δια του κρατικού μηχανισμού και του κράτους είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν», είπε και τόνισε πως αυτή ήταν μια από τις αιτίες που μας οδήγησαν στην τεράστια κρίση των τελευταίων έξι ετών.
«Εκεί η κυβέρνηση έχει έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Ο τρόπος λειτουργίας αυτός έχει να κάνει με την καταρχήν ιδεολογική αποκατάσταση του επιχειρείν» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια η Ελλάδα χρειάζεται άνω των 100.000 επιχειρήσεων και περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις.
«Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν το επιχειρείν παραμένει ενοχοποιημένο στην αντίληψη του μέσου έλληνα πολίτη ή ακόμη και σε κάποιων πολιτικών παρατάξεων του Κοινοβουλίου» σημείωσε, λέγοντας πως η κυβέρνηση προωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο απελευθέρωσης της οικονομίας και διευκρίνισε:
Αδειοδότηση. Έχει ψηφιστεί νομοθέτημα βάσει του οποίου ευελπιστώ ότι μέχρι το Δεκέμβριο, τουλάχιστον το 40% των απαιτουμένων αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων θα έχει καταργηθεί δια μιας, μέσα από μια συνεργασία που έχουμε με την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Προώθηση μιας πλήρους αλλαγής του Δικαίου των Εταιρειών».
Πρέπει όλες αυτές οι διαδικασίες να απλουστευτούν, είπε ο κ. Δένδιας και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να διευκολύνει τη σύσταση νέων επιχειρήσεων.
«Ήδη, προχθές υπογράφηκαν οι υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες η κατάθεση σημάτων και ευρεσιτεχνιών γίνονται, πλέον, ηλεκτρονικά. Λιγότερος χρόνος, σημαντικά λιγότερο κόστος».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων όπως η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις Δημόσιες Συμβάσεις, λέγοντας πως ήδη έχει εξοικονομηθεί μόνο από αυτήν την αλλαγή του τρόπου των δημοσίων συμβάσεων, περί του 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Ακόμη αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ λέγοντας πως έχουμε 20 δισεκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ, και η διαχείριση αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει με σοφία και με φειδώ για να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά.
Ο κ. Δένδιας κατέληξε υποστηρίζοντας πως πρέπει να κατοχυρωθούν όσα με θυσίες έχουν επιτευχθεί και ο μόνος δρόμος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η οδός των μεταρρυθμίσεων.