Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 11:45

Στο 1,8% η αύξηση των τιμών καινούργιων αυτοκινήτων

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 1,8% σημείωσαν το τελευταίο δωδεκάμηνο οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την eurocarprice.com σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers.

Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός δείκτης τιμών καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο, κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με τη Δυτική Ευρώπη, ενώ ήταν κατά 2% υψηλότερος από τον αντίστοιχο δείκτη της μέσης τιμής ενός καινούργιου αυτοκινήτου στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός δείκτης τιμών, βασίζεται σε στοιχεία της JATO Dynamics Ltd (www.jato.com) και συγκρίνει τη λιανική τιμή 100 μοντέλων αυτοκινήτων σε 19 ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της PricewaterhouseCoopers, τον τελευταίο χρόνο ο μέσος όρος λιανικής τιμής των αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 4,8%. Από τις 19 χώρες που κάλυψε ο δείκτης λιανικών τιμών eurocarprices.com, η Πολωνία παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (9,6%) τους 12 τελευταίους μήνες. Η μικρότερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην Φινλανδία, όπου η λιανική τιμή των αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 1,3%.

«Αν και ο ευρωπαϊκός δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο, παρατηρήθηκε άνοδος και αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών», δήλωσε ο Charles Seguin, επικεφαλής της AUTOFACTS Retailer Capabilities Division, συμπληρώνοντας : «Οι επιλογές των καταναλωτών φαίνεται να αλλάζουν από τα βασικά μοντέλα προς τα πιο ακριβά και πολυτελείας αυτοκίνητα. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός δείκτης τιμών παρουσιάζει άνοδο».

Σύμφωνα με την έκθεση οι τιμές των αυτοκινήτων, έχουν αυξητική τάση από έτος σε έτος.

Τιμές προ φόρων

Οι μέσες τιμές προ φόρων στα οχήματα στην Ελλάδα, αυξήθηκαν στο 4,6% τον τελευταίο χρόνο (έως τον Μάρτιο του 2004). Οι τιμές προ φόρων στην Ελλάδα είναι κατά 16% χαμηλότερες από τον μέσον όρο της Δυτικής Ευρώπης και κατά 14% χαμηλότερες από τον αντίστοιχο μέσον όρο των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Οι προ φόρων τιμές των αυτοκινήτων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 4,55, το τελευταίο δωδεκάμηνο (Μάρτιος του 2004).

Σύμφωνα με τον Operations Director της eurocarprice.com, Robin Goodyer, «οι διακυμάνσεις των τοπικών νομισμάτων στα κράτη εκτός ευρωζώνης, δυσκολεύουν την εναρμόνιση των τιμών στην Ε.Ε. Η αστάθεια του συναλλάγματος και οι χαμηλές τιμές στα νέα μεγάλα κράτη της Ε.Ε. αποτελούν εμπόδια στην επίτευξη της εναρμόνισης των τιμών».