Η κυβέρνηση της Ιταλίας προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά επιπλέον 4,5 δισεκ. ευρώ το 2015, ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας της χώρας. Νέα μέτρα που θα της επιτρέψουν να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό για το 2015 παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά και τις επικρίσεις της Κομισιόν.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά επιπλέον 4,5 δισεκ. ευρώ το 2015, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Νέα μέτρα που θα της επιτρέψουν να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό για το 2015 παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά και τις επικρίσεις της Κομισιόν.
Στην Ιταλία μεταξύ των μέτρων είναι η ακύρωση ορισμένων φοροαπαλλαγών που προβλέπονταν, αξίας περίπου 3,3 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση για τα νέα μέτρα ακολουθεί το αίτημα από μέρους της Επιτροπής να αναληφθεί δράση, διότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης αναβάλλει την εκπλήρωση των στόχων όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος. Μένει να φανεί εάν τα μέτρα που πρότεινε ο Πάντοαν ικανοποιούν τις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από την Ιταλία να μειώσει το «δομικό» δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕγχΠ της, ενώ ακόμη και με τα νέα μέτρα η μείωσή του δεν θα υπερβεί το 0,3%.
Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η Κομισιόν καλωσορίζει την «εποικοδομητική ανάδραση» της Ιταλίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και «το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής παραμένει ανοικτό».
Εάν η Επιτροπή δεν ικανοποιηθεί με τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση της Ιταλίας, πρέπει να την ενημερώσει ως μεθαύριο Τετάρτη 29η Οκτωβρίου ότι επιθυμεί πιο ριζοσπαστικές αλλαγές.
Πέραν της μείωσης των φοροαπαλλαγών κατά 3,3 δισεκ. ευρώ ο Πάντοαν επισήμανε ότι θα μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ η συμβολή της Ιταλίας σε έργα συγχρηματοδοτούμενα με την Ε.Ε., ενώ θα ενταθούν επίσης τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, κάτι που αναμένεται να αυξήσει τα κρατικά έσοδα κατά 730 εκατ. ευρώ.
Ο Πάντοαν επιχειρηματολόγησε ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ιταλία να αναβάλει την επίτευξη των στόχων που της είχαν τεθεί σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματός της προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή ένα «πακέτο φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το οποίο θα αυξήσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές και άρα τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Ωστόσο η Ιταλία δεν είναι η μόνη σημαντική χώρα της Ευρωζώνης το σχέδιο προϋπολογισμού της οποίας υπάρχει το ενδεχόμενο να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Γαλλία επίσης αθέτησε τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς της στόχους και μάλιστα η θέση της θεωρείται ακόμη πιο δυσχερής διότι το έλλειμμά της υπερβαίνει ακόμη την οροφή που έχει οριστεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας για αυτό, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ της.
Έτσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά και τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε νέα μέτρα που θα της επιτρέψουν να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό για το 2015.
Οι διευκρινίσεις αυτές οφείλονται σε «καλά νέα», κυρίως τη μείωση των επιτοκίων που ελαφρύνουν το άχθος του δημοσίου χρέους, ενώ τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως τη μάχη εναντίον της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας σε πρακτορεία ειδήσεων.
Όλα αυτά έχουν ένα συνολικό αποτέλεσμα της τάξης των «3,6 έως 3,7 δισεκατομμυρίων» ευρώ επί του δημοσίου ελλείμματος, της κοινωνικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, λόγω των πρόσθετων εσόδων και των μειωμένων δαπανών, ανέφερε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters