Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Μαΐου 2004 10:20

Νέο έργο από τη ΓΓΕΤ στην Ιnform Λύκος

Ένα νέο χρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο, με θέμα «Τεχνικές Απόκρυψης Δεδομένων (Digital Watermarking) για την Ασφαλή Διαχείριση Ιατρικής Πληροφορίας», ανέθεσε στην Inform Λύκος η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Inform Λύκος, στο έργο συμμετέχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και η MediaSec Technologies GmbH, η οποία είναι πρωτοπόρος διεθνώς εταιρεία στην έρευνα και υλοποίηση τεχνολογίας για Digital Watermarking σε πολυμέσα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 355.300 ευρώ.

Το αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη και αξιοποίηση τεχνικών ψηφιακής υδατογραφίας για διαχείριση πολυμεσικής ιατρικής πληροφορίας. Στόχος των νέων τεχνικών είναι η επισήμανση χαρακτηριστικών για αποτελεσματική αρχειοθέτηση και αναζήτηση, η ακεραιότητα και ο έλεγχος της γνησιότητας των ιατρικών πληροφοριών καθώς και η καταγραφή επιπρόσθετων πληροφοριών. Οι τεχνικές αυτές θα ενσωματωθούν σε εφαρμογές e-Health και διαχείρισης ιατρικών δεδομένων, που θα περιλαμβάνουν τηλεδιάγνωση, τηλεματική συνεργασία στη σχεδίαση ακτινοθεραπευτικής αγωγής, αρχειοθέτηση, αναζήτηση και διαχείριση ιατρικής πληροφορίας.

Βασική απαίτηση στο προτεινόμενο έργο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, αποτελεί η πλήρης ενσωμάτωση και ενοποίηση των τεχνικών ψηφιακής υδατογραφίας με τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας που βασίζονται σε υποδομές δημοσίου κλειδιού (PKI), παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο μια ολοκληρωμένη λύση ασφάλειας ιατρικών δεδομένων.