Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Μαΐου 2004 21:30

«Σωσίβιο» οι τεχνολογικές μετοχές για την Ευρώπη

Η είδηση ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών πήγαν πολύ καλά τον Μάρτιο και ότι ενισχύεται το σύνολο της υψηλής τεχνολογίας έγινε «σωσίβιο» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο ήταν κλειστό λόγω αργίας, και οι συναλλαγές περιορισμένες εν αναμονή της αυριανής απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Η Infineon (+2,43%), κορυφαία κατασκευάστρια τσιπ στην Ευρώπη, οδήγησε το σύνολο της υψηλής τεχνολογίας σε θετικό έδαφος, μετά τη δημοσίευση έκθεσης από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εμπορίου, η οποία δείχνει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις τσιπ συνέχισαν να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους, τον Μάρτιο, με ετήσια αύξηση 32,3%.

Η ίδια έκθεση δείχνει επίσης ευρύτερη ενίσχυση του κλάδου υψηλής τεχνολογίας, αφού τα εργοστάσια θα αυξήσουν την παραγωγή τους για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση νέων κινητών τηλεφώνων, ψηφιακών καμερών και προσωπικών υπολογιστών.

Κερδισμένη βγήκε και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών απασχόλησης Adecco (+4,40%), αφού τελικά οι πιστωτές της δεν την εγκατέλειψαν, όπως πολλοί φοβούνταν, αλλά της έδωσαν νέα παράταση επτά εβδομάδων για να επαναδημοσιεύσει τα αποτελέσματα του 2003 που έχει δυό φορές αναβάλει.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 3.705,48 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX ενισχύθηκε 0,56% στις 4.007,65 μονάδες.