Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Μαΐου 2004 00:01

Η τεχνολογία επιστρέφει

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές, καθώς η ανακοίνωση εντυπωσιακών οικονομικών αποτελεσμάτων και οι αναφορές για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών ενθάρρυναν τους επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες μετά τη ραγδαία πτώση της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές, καθώς η ανακοίνωση εντυπωσιακών οικονομικών αποτελεσμάτων και οι αναφορές για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών ενθάρρυναν τους επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες μετά τη ραγδαία πτώση της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι μετοχές του τομέα υψηλής τεχνολογίας έδωσαν το ανοδικό έναυσμα στη Wall Street με το δείκτη Nasdaq να ανακάμπτει από τα χαμηλά της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, στη διάρκεια της οποίας σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε μία διετία.

Οι μετοχές της Microsoft Corp. και της Cisco Systems συνέβαλαν στην άνοδο του δείκτη S&P και του Nasdaq, ενώ η μετοχή της Boeing Co. ήταν η πρωταγωνίστρια στα κέρδη στο δείκτη Dow Jones.

Η βελτίωση που σημειώνεται στην αγορά εργασίας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού έχουν ενισχύσει την προοπτική ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ στη σημερινή συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής θα προετοιμάσει τις αγορές με φραστική δήλωση για αύξηση του κόστους δανεισμού.

Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα έθεσαν σε άμυνα τους επενδυτές εν όψει της ανακοίνωσης νέων στοιχείων για την απασχόληση την Παρασκευή προκειμένου να μαντέψουν τη χρονική στιγμή αύξησης των επιτοκίων.

Ο δείκτης Dow Jones Indrustrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 88,43 μονάδες, ποσοστό 0,86%, φθάνοντας στις 10.314,00 μονάδες. Με άνοδο 18,57 μονάδων, ποσοστό 0,97%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής, τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.938,72 μονάδες.

Με το χρηματιστήριο του Λονδίνου να παραμένει κλειστό λόγω αργίας, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά υποστηριζόμενες από τον τομέα τεχνολογίας.

Οι μετοχές τεχνολογίας συνέβαλαν στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά οι ανησυχίες για αμερικανικά επιτόκια περιόρισαν το ρυθμό ανόδου των τιμών.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών DaimlerChrysler σημείωσαν ράλι 1,4% στον απόηχο των αναφορών για την πώληση του μεριδίου της 10,5% στη νοτιοκορεάτικη Hyundai Motor.

Η Infineon -η μεγαλύτερη σε μέγεθος κατασκευής επεξεργαστών στην Ευρώπη- οδήγησε το σύνολο της υψηλής τεχνολογίας σε θετικό έδαφος μετά την είδηση για αύξηση των διεθνών πωλήσεων επεξεργαστών 32,3% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,6%, στις 999,2 μονάδες, με το συνολικό όγκο συναλλαγών να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε κατά 0,70% και έκλεισε στις 2.806,7 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ