Έκκληση για μεταρρυθμίσεις, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής απευθύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Έκκληση για μεταρρυθμίσεις, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής απευθύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως γράφει σήμερα η Deutsche Welle, οι συστάσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια του αποκαλούμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Πρόκειται για έναν νέο κύκλο συντονισμού που θεσπίστηκε εν μέσω κρίσης και καθιερώνει την επίβλεψη των εθνικών προϋπολογισμών, ώστε να αποτραπεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός των κρατών-μελών. Τις τελευταίες μέρες το ζήτημα γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς η Γαλλία διεκδικεί μία ακόμη παράταση για να συμμορφωθεί με το κριτήριο του ελλείμματος στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Στη σχετική συζήτηση στο Στρασβούργο η Ευρώπη φάνηκε για μία ακόμη φορά διχασμένη ανάμεσα σε όσους ζητούν ανάπτυξη με δημόσιες επενδύσεις και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει κυρίως περικοπές και επίπονες μεταρρυθμίσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή Μπούρκχαρντ Μπάλτς: «Η ανάπτυξη έρχεται μόνο όταν έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για να έρθει. Τα κύρια εμπόδια για την ανάπτυξη είναι η έλλειψη εκσυγχρονισμού της οικονομίας, η έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας, το χαμηλό επίπεδο ιδιωτικών επενδύσεων και η ανεπαρκής πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Για να ξεπεραστούν όλα αυτά, την κύρια ευθύνη έχουν τα κράτη-μέλη, τα οποία πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να μη μείνουν στα χαρτιά».
Η γαλλική οικονομία στο μικροσκόπιο
Ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» Φιλίπ ντε Μπάκερ απέφυγε να επικρίνει τη Γαλλία ή άλλες μεμονωμένες χώρες. Άλλωστε οι «απρόθυμοι» είναι πολλοί και το 45% των συστάσεων της Κομισιόν είτε αγνοείται είτε εφαρμόζεται με καθυστέρηση. Πάντως, σε κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις ή συνεντεύξεις, πολλοί ευρωβουλευτές εμφανίζονται δηκτικοί απέναντι στη Γαλλία.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ: « Ή είμαστε κοινότητα δικαίου και πρέπει όλοι να τηρούμε τα συμπεφωνημένα ή είμαστε θίασος», λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Αυτό που συμβαίνει, να χτίζουμε γέφυρες για τη Γαλλία, ώστε να αποφύγει τη διαδικασία κυρώσεων, αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου. Λέμε ότι έχουμε αυστηροποιήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά όταν γονατίζουμε με την πρώτη δυσκολία, δεν αυξάνουμε την αξιοπιστία μας στις αγορές. Και το χειρότερο είναι ότι όσοι έκαναν μεταρρυθμίσεις, όπως οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί, οι Κύπριοι, ουσιαστικά πληρώνουν τώρα το αυξημένο κόστος δανεισμού που κανονικά θα έπρεπε να πληρώσει η Γαλλία».
Ο Μάρκους Φέρμπερ πιστεύει ότι η Επιτροπή Μπαρόζο θα «επιστρέψει» τελικά στη Γαλλία το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 που είχε καταθέσει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς και θα ζητήσει τροποποιήσεις. Από την άλλη πλευρά, η τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας έδειξε ότι Παρίσι και Βερολίνο αναζητούν συμβιβασμό.
Αυτό πιστεύει και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος: «Εντάξει, έχουν ευθύνες οι Γάλλοι, αλλά βέβαια όποιος ξέρει από πολιτική γεωγραφία (ξέρει ότι) δεν μπορείς να τα βάλεις και πάρα πολύ με τους Γάλλους. Νομίζω ότι επιχειρείται ένας συμβιβασμός στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο, δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Θα δείξουν (οι Γάλλοι) μία πρόσθετη προσπάθεια στο συμμάζεμα των οικονομικών τους και από την άλλη θα υπάρξει κάποια ανοχή».
Η Ελλάδα ως υπόδειγμα για τη Γαλλία;
Σε κάθε περίπτωση πολλοί ευρωβουλευτές προσπαθούν να «παραδειγματίσουν» τη Γαλλία επικαλούμενοι το παράδειγμα της Ελλάδας, σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
«Μάλιστα χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράδειγμα προσαρμογής σε σχέση με τη Γαλλία και λιγότερο με την Ιταλία, λένε ότι οι Έλληνες έχουμε κάνει πολλά περισσότερα. Δεν ξέρω τί ακριβώς έχουμε κάνει οι Έλληνες. Εγώ ως πρώην δημοσιογράφος είμαι κάπως καχύποπτος και όταν τα ακούω αυτά λέω “τώρα ή μας χρησιμοποιούν σαν πολιτικό επιχείρημα ή δεν έχουν πλήρη γνώση της ελληνικής κατάστασης”. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να βγαίνουν υπό προϋποθέσεις στη σύνταξη στα 52», λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Κριτική στην προσπάθεια «οικονομικού συντονισμού» ασκεί, την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Απευθυνόμενος στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν, δηλώνει: «Το ευρωπαϊκό εξάμηνο είναι ένα εργαλείο που προσπαθεί να πετύχει συντονισμό για την υλοποίηση μιας αποτυχημένης πολιτικής, η οποία βαθμολογείται με μερικούς αριθμούς: οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη είναι 15% κάτω από όσο ήταν το 2009. Η ανεργία των νέων είναι 25%. Στη χώρα μου, την Ελλάδα, έχει φτάσει στο 60%. Η Ευρωζώνη είναι σε στασιμότητα και απειλείται με ύφεση. Επομένως η θεωρία σας, κύριε Κατάινεν, ότι με σκληρή μονόπλευρη λιτότητα θα έρθουν οι επενδύσεις, έχει αποτύχει».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος υπερασπίζεται το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» και θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν συνέχεια, αλλά εναλλακτική λύση στην πολιτική των περικοπών.
Ανέφερε μάλιστα, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, και συγκεκριμένα παραδείγματα: «Θα ήθελα να αναφέρω μερικά παραδείγματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που δεν συνιστούν πολιτική λιτότητας. Το πρώτο είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας στην απασχόληση με παράλληλη θέσπιση ή αύξηση περιβαλλοντικού φόρου. Ή ακόμη η μείωση εταιρικών φόρων με παράλληλη αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα μετοχών. Άλλα ζητήματα είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος - απαραίτητη λόγω δημογραφικών αλλαγών -, η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας».
Πηγή: Deutsche Welle