Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Μαΐου 2004 12:39

Συνεχίζεται η άνοδος του ευρώ

ΚΟΝΤΑ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων έχει αναρριχηθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου στον απόηχο της είδησης ότι ο τομέας υπηρεσιών της Ευρωζώνης παρουσίασε ανάπτυξη για δέκατο συνεχόμενο μήνα το Μάρτιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/05/907374.htm .

Θετικά επηρέασαν το ενιαίο νόμισμα και τα καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, ενώ περιορισμένος ήταν ο αντίκτυπος από τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις στο δολάριο αποδίδονται στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τη χρονική στιγμή κατά την οποία η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/05/907269.htm .

Αναλυτές εκτιμούν πως οι χρηματαγορές χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, προτού προχωρήσουν σε τοποθετήσεις, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του δολαρίου.

Ενδείξεις για το πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια ενδέχεται να δώσει η έκθεση για την απασχόληση, η οποία θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Η προοπτική άσκησης αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής είναι προς όφελος του δολαρίου, καθώς καθιστά πιο ελκυστικές τις τοποθετήσεις σε αμερικανικό ενεργητικό.

Το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα ετών και είναι κατά το ήμισυ χαμηλότερο έναντι του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στις 12:19 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2167 δολάρια έναντι 1,2100 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Χθες, το ευρώ σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων δύο μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,20610 δολάρια ανά ευρώ.

Παράλληλα, στις 12:29, το δολάριο ισοδυναμούσε με 109,10 γιεν έναντι 109,34 γιεν χθες το βράδυ.

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ ο δείκτης υπηρεσιών για το μήνα εκτιμάται ότι υποχώρησε στο 64 από 65,8 το Μάρτιο.