Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εντός της εβδομάδος μπαίνουν οι τελικές «πινελιές» από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και κατατίθεται στη Βουλή.
Από την έντυπη έκδοση.
Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εντός της εβδομάδος μπαίνουν οι τελικές «πινελιές» από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και κατατίθεται στη Βουλή.
Μια ρύθμιση που θα δώσει μεγάλη ανάσα σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια οφειλέτες, αφού σε αυτήν θα ενταχθούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, το ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι 50 ευρώ, ενώ το ετήσιο επιτόκιο από το 8,76% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 4,5%-4,8%.
Μεγάλο επίσης θα είναι το όφελος και για το οικονομικό επιτελείο, αφού υπολογίζεται ότι με τη νέα ρύθμιση θα δοθεί μια «τονωτική ένεση» στις εισπράξεις, αν ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ταμεία υπερβαίνει σήμερα τα 90 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάντως τα 69 δισ. οφείλονται στις ΔΟΥ.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένα ισχυρό ανάχωμα στη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων, με δεδομένο ότι κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.
1,4 δισ. μόνο το Σεπτέμβριο
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μόνο το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «φούσκωσαν» κατά 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι οι νέοι οφειλέτες έχουν φτάσει στις 549.151, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 21.000 μέσα σε μόλις ένα μήνα.
Το όλο πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο και από τις προσφυγές που κατατίθενται πλέον καθημερινά, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στα διοικητικά πρωτοδικεία εκκρεμούν 319.226 υποθέσεις που στρέφονται κατά προστίμων και πρόσθετων φόρων, εκ των οποίων οι 15.492 προστέθηκαν σε ένα τρίμηνο.
Για τους ανωτέρω λόγους, αλλά και για το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα έχουν «πνίξει» την αγορά, με αποτέλεσμα τα λουκέτα και οι απολύσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι φανερό ότι η υιοθέτηση άμεσα της νέας ρύθμισης καθίσταται επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ.
Σημαντικές εκπτώσεις
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχει επισημάνει η «Ν», εκτός από τη μείωση του επιτοκίου και το χαμηλό ποσό κάθε δόσης προβλέπει μεγάλο αριθμό δόσεων, που φτάνει τις 100 για οφειλές έως 15.000 ευρώ και τις 72 για μεγαλύτερες, ενώ παρέχει ισχυρό κίνητρο για ταχύτερη εξόφληση των χρεών με σημαντικές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό της έκπτωσης θα εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του χρέους, αφού η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:
Θα πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι «ανοιχτό» παραμένει ακόμη το ποιο καθεστώς θα διέπει τους οφειλέτες που έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αφού θα νιώσουν αδικημένοι με δεδομένο ότι η νέα ρύθμιση θα περιέχει ευνοϊκότερους όρους.
Για το λόγο αυτό άλλωστε και το οικονομικό επιτελείο, που δεν επιθυμεί να δημιουργήσει οφειλέτες δύο «ταχυτήτων», σχεδιάζει να μειώσει ακόμη περισσότερο τις προσαυξήσεις τους κατά 20%, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν «πιστοί» στη ρύθμιση που έχουν ήδη επιλέξει.
Ανταμοιβή των συνεπών
Στη νέα ρύθμιση υπάρχουν σχέδια ανταμοιβής και των συνεπών φορολογουμένων που θα ενταχθούν, λειτουργώντας ουσιαστικά και ως κίνητρο για την εξόφληση των δόσεων στην ώρα τους. Ειδικότερα, μελετάται όπως υπάρξει νέος υπολογισμός του συνόλου της αρχικής οφειλής με τις νέες μειώσεις προσαυξήσεων και τόκων, ώστε να μειωθεί το τελικό ποσό των δόσεων, ή να υπάρξει νέος υπολογισμός του αρχικού ποσού οφειλής με βάση τις νέες προβλέψεις και για τους συνεπείς οφειλέτες που θα μεταπηδήσουν από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα. Σε κάθε περίπτωση εκτός ρύθμισης θα μείνουν οφειλέτες με χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία άνω του 1.000.000 ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]