Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που βασίζουν τα έσοδά τους στις πωλήσεις εκτός χώρας, όπως της Toyota Motor Corp. και της NEC Electronics Corp., καθώς η ισχυροποίηση του γιέν έναντι του δολαρίου, απειλεί με μείωση της αξίας των εσόδων τους σε δολάρια.

«Η κίνηση του γιέν έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ωθεί τους επενδυτές μεσοπρόθεσμα, να πουλήσουν μετοχές εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, o οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος σχεδιάζει να μειώσει τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών στο χαρτοφυλάκιό του και να αυξήσει το μερίδιό του σε μετοχές τραπεζών. Ο Yoshitake αρνήθηκε να κάνει λεπτομερή αναφορά στο πού θα επενδύσει.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, υποχωρούσε κατά 0,8%, φθάνοντας στις 11.663,70 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι μετοχές της Fuji Photo Film Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας κατασκευής φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο, οδηγούσαν την πτώση, μετά την ανακοίνωσή της ότι κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση θα μειωθούν τα λειτουργικά της κέρδη. Ο Topix έχανε 0,6%, φθάνοντας στις 1.178,94 μονάδες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε απώλειες 0,5%. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. ταλαντεύθηκαν για όγδοη συνεδρίαση, ωθώντας χαμηλότερα τον δείκτη Kospi στη Ν. Κορέα και σε ποσοστό 1,5%.

Οι μετοχές Leighton Holdings Ltd., της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Αυστραλίας, οδεύουν προς τη μεγαλύτερη πτώση τους σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 17 ετών, μετά την πρόβλεψη για τα κέρδη της, που θα είναι χαμηλότερα κατά 1/4, εξ αιτίας της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των έργων της, αλλά και της διακοπής λειτουργίας ενός ανθρακωρυχείου της.

Πτωτικά κινούντο οι δείκτες σε όλες τις αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κόνγκ. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα, λόγω εθνικής εορτής.