Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 08:02

Singapore Telecommunications : Αγορά ιδίων μετοχών

ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ποσοστού 7,1% ιδίων μετοχών, σχεδιάζει η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της νοτιο-ανατολικής Ασίας, Singapore Telecommunications Ltd., μετά την πώληση μεριδίου στην βελγική, Balgacom AG, κίνηση η οποία τη βοήθησε να εξαπλασιάσει τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο.

Η εταιρεία θα αγοράσει και θα καταργήσει μία μετοχή ανά 14, προς 2,36 δολ. Σιγκαπούρης η μία ή τρία δισ. δολ. Σιγκαπούρης (1,78 δισ. δολ. ΗΠΑ), μετά από καθαρά κέρδη 1,61 δισ. δολ. Σιγκαπούρης, που εμφάνισε μετά την αγορά μεριδίου στην Belgacom. Η πώληση ώθησε τα καθαρά της κέρδη το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, φθάνοντας το 1,96 δισ. δολ. Σιγκαπούρης (1,16 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 11 σεντς ανά μετοχή, από 313 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης ή 1,8 σεντς ανά μετοχή.

Η Singapore Telecommunications μειώνει τον αριθμό των μετοχών της που διαπραγματεύονται στην αγορά, τονώνοντας έτσι τα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή, καθώς μειώθηκαν τα έσοδα σε εθνικό επίπεδο και η ανάπτυξη ενδέχεται να περιοριστεί στο παράρτημά της στην Αυστραλία, Optus, το οποίο συνέβαλε κατά 68% στις πωλήσεις της εταιρείας το προηγούμενο τρίμηνο.

«Η αγορά ιδίων μετοχών, αποτελεί σίγουρα καλή είδηση για τους μετόχους τη στιγμή που τα έσοδα της εταιρείας ενδέχεται να μείνουν στάσιμα ή και να μειωθούν», ανέφερε η Aveline Chan, η οποία διαχειρίζεται 600 εκατ. δολ σε μετοχές με την Commerzbank Asset Management Asia Ltd. Η ίδια, αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στο χαρτοφυλάκιό της και εάν κατέχει μετοχές της εταιρείας.

Οι μετοχές της υποχωρούσαν κατά τέσσερα σεντς, φθάνοντας στα 2,40 δολ. Σιγκαπούρης η μία, στις 10:27' π.μ., τοπική ώρα. Η μετοχή αναρριχήθηκε σε ποσοστό 22% φέτος. Σημειώνεται ότι η Singapore Telecommunications προχώρησε στην αύξηση του μερίσματος για πρώτη φορά από το 1999 κατά 6,4 σεντς από 5,5 σεντς. Η μετοχή της ενδέχεται να μην διαπραγματευθεί πάνω από τα 2,42 δολ. Σιγκαπούρης η μία, καθώς η συγκεκριμένη τιμή είναι αυτή στην οποία η εταιρεία αγοράζει τις μετοχές της, επιπλέον με το μέρισμα, ανέφερε η Brenda Lee, αναλυτής της Daiwa Institute of Research. Η αγορά ιδίων μετοχών, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, κατέχει περίπου τα 2/3 των μετοχών της εταιρείας.