Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 08:24

Westpac : 17% η αύξηση των κερδών το εξάμηνο

ΑΥΞΗΣΗ της τάξης του 17%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, μετά τη σημαντική αύξηση των δανείων που χορήγησε, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της τέταρτης σε μέγεθος τράπεζας της Αυστραλίας, Westpac Banking Corp. Η μετοχή της σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε χρονικό διάστημα 10 μηνών, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της, David Morgan, ότι η αύξηση των πιστώσεων θα περιοριστεί.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε 1,23 δισ. δολ. Αυστραλίας (900 εκατ. δολ. ΗΠΑ) το εξάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 1,05 δισ. δολ. Αυστραλίας πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Τα αποτελέσματα της τράπεζας συνέπεσαν με τις προβλέψεις, αλλά απογοήτευσαν μερίδα επενδυτών, καθώς υπήρχε μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά τα καλύτερα – από ό,τι αναμενόταν – αποτελέσματα της ανταγωνίστριάς της, St. George Bank Ltd., την περασμένη Τρίτη.

«Η αγορά περίμενε την έκπληξη, όπως συνέβη και με τα αποτελέσματα της St. George» ανέφερε ο Angus Gluskie, ο οποίος κατέχει μετοχές της Westpac ύψους 440 εκατ. δολ. με την White Funds Management, συμπληρώνοντας : «Η τράπεζα είχε καλή επίδοση, αλλά όχι θεαματική».

Οι μετοχές της τράπεζας έχαναν 46 σεντς, ή 2,6%, φθάνοντας στα 17,46 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 2:26 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα. Φέτος συνολικά έχουν κερδίσει ποσοστό 10% και είχαν υπερδιπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με τις μετοχές των οκτώ τραπεζών που απαρτίζουν τον S&P/ASX 200 Banks Index.