Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 09:19

BNP Paribas : 31% υψηλότερα κέρδη το α' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ της τάξης του 31%, αποτέλεσμα της ανάκαμψης των χρηματιστηρίων, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γαλλίας, BNP Paribas SA, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των εργασιών του τμήματος καταναλωτικών δανείων.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,26 δισ. ευρώ (1,53 δισ. δολ.), από 962 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν σε 999 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι, τα κέρδη της BNP αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς η τράπεζα επεκτείνει τις δραστηριότητές της, ειδικότερα στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των Χρηματιστηρίων διεθνώς. Τον Φεβρουάριο, η τράπεζα συμφώνησε να αγοράσει την Community First Bankshares Inc., αντί το ποσού 1,2 δισ. δολ. και την USDB Bancorp για 245 εκατ. δολάρια, στις ΗΠΑ.

«Η έναρξη του έτους σηματοδοτήθηκε από την επέκταση της τράπεζας», ανέφερε ο επικεφαλής της, Baudouin Prot, 52 ετών, συμπληρώνοντας, ότι οι συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διευρύνουν το πεδίο της BNP Paribas, σύμφωνα με τους στόχους ανάπτυξης που έχει θέσει η διοίκησή της.

Τον Φεβρουάριο, η BNP ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δαπανήσει έξι δισ. ευρώ σε συγχωνεύσεις και αγορά ιδίων μετοχών. Τον Μάρτιο αγόρασε 10,85 εκατ. μετοχές, ποσοστό 1,2% του συνόλου, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News, με μέση τιμή μετοχής τα 19,45 ευρώ, η τράπεζα δαπάνησε περίπου 537 εκατ. ευρώ για εξαγορές.