Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 12:25

Ανοδος της τιμής του πετρελαίου

Σε επίπεδα πολυετούς ρεκόρ, κυμάνθηκαν σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα αργού, έδειξαν μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση.

Ο στατιστικός βραχίονας του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η Energy Information Administration, γνωστοποίησε χθες, ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα αργού αυξήθηκαν, την εβδομάδα που έληξε στις 30 Απριλίου, κατά 100.000 βαρέλια, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αμερικανικού αργού παρέμειναν πλησίον των υψηλοτέρων επιπέδων των τελευταίων 13 ετών, πλησιάζοντας τα 40 δολάρια το βαρέλι, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για ενδεχόμενο δολιοφοράς σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, «αποθήκη» των δύο τρίτων των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, η τιμή της βενζίνης ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ για ένατη συνεχόμενη ημέρα λόγω φόβων ότι τα αμερικανικά διυλιστήρια δεν θα δυνηθούν να ανταποκριθούν στην κορύφωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου αδηφαγίας των αυτοκινητιστών. Η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ κυμάνθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων σε 9,10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά μέσον όρο ενώ προβλέπεται να ανέλθει σε 9,32 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το καλοκαίρι, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματευτές αμφισβήτησαν, παράλληλα, το βαθμό ακριβείας της έκθεσης της Energy Information Administration, σύμφωνα με την οποία τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια ενώ αναμενόταν αύξηση κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια. Παρά την αύξηση που ανακοινώθηκε, τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα βενζίνης παραμένουν σε επίπεδα κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλότερα από τα επίπεδα ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου εκτινάχθηκε, σήμερα, στην Ασία, στα 39,78 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2003, όταν άγγιξε τα 39,99 δολάρια ενόψει της εισβολής των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Η τιμή της βενζίνης για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο στα 1,3200 δολάρια το γαλόνι, ανακάμπτοντας από τα 1,2800 δολάρια στα οποία υποχώρησε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Energy Informatio Administration. Χθες τα συμβόλαια βενζίνης άγγιξαν τα 1,3125 δολάρια το γαλόνι, τα υψηλότερα επίπεδα της εικοσαετούς διαπραγμάτευσης του προθεσμιακού συμβολαίου.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ παρέμεινε λίγο κάτω από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατρισήμιση χρόνων, μετά από τον χθεσινό καλπασμό της. Χθες, το Μπρεντ εκτινάχθηκε προσωρινά στα 36,90 δολάρια το βαρέλι, πριν υποχωρήσει ελαφρώς στη συνέχεια, ενώ σήμερα ''άνοιξε'' στα 36,80 δολάρια το βαρέλι.