Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 14:06

Νέα αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ των επιτοκίων της για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να αποθερμάνει τη βρετανική κτηματαγορά.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, η Νομισματική Επιτροπή της κεντρικής βρετανικής τράπεζας αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, στο 4,25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών.

Στη σχετική της ανακοίνωση η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας διατηρείται, η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, ενώ προειδοποιεί για ενδεχόμενη κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Εκτιμά ωστόσο πως ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα κάτω από το επίπεδο του 2%.

Η σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές έπειτα από τα ρεκόρ στις χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων, την κατακόρυφη αύξηση των λιανικών πωλήσεων και τη σημαντική ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα στη Βρετανία.

Μεγάλη άνοδο έχουν σημειώσει και οι τιμές ακινήτων, με διψήφιους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει εκ νέου να επιταχύνονται οδηγώντας πολλούς εμπειρογνώμονες να διατυπώνουν ανησυχίες για αύξηση των πιθανοτήτων κραχ στη βρετανική κτηματαγορά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης των τιμών ακινήτων, κάτι που -όπως επισημαίνει- θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μείζονα απειλή για την οικονομία της Βρετανίας. Από την πλευρά τους, οι ιθύνοντες στην Τράπεζα της Αγγλίας έχουν κάνει αναφορά στην κτηματαγορά την οποία θεωρούν ως μία από τις μεγαλύτερες εν δυνάμει αβεβαιότητες για την εθνική οικονομία.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, θεωρεί αβάσιμους τους φόβους για κραχ της κτηματαγοράς υποστηρίζοντας ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε σχέση με το εισόδημα, παραμένει πολύ χαμηλό. Ο ίδιος, μάλιστα, διευκρίνισε ότι το επίπεδο εξυπηρέτησης χρέους είναι σήμερα πολύ χαμηλότερο απ' ό,τι προ 10 ετών.