Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Μαΐου 2004 11:23

Total SA : 7,5% μείωση των κερδών το α' τρίμηνο

ΜΕΙΩΣΗ της τάξης του 7,5% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Total SA, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου σε χρονικό διάστημα 13 ετών, περιόρισαν τα έσοδα από την υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,96 δισ. ευρώ (2,36 δισ. δολ.) ή 3,17 ευρώ ανά μετοχή, από 2,12 δισ. ευρώ ή 3,25 ευρώ ανά μετοχή που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που μοιράστηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η μείωση αυτή ήταν η πρώτη σε τριμηνιαία βάση, σε σύνολο έξι τριμήνων.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, από το 1990, δεν στάθηκαν ικανές να αυξήσουν τα κέρδη της Total, καθώς η εταιρεία υπολογίζει τα αποτελέσματά της σε ευρώ και κλείνει δουλειές σε δολάρια. Ο μέσος όρος της τιμής του αργού πετρελαίου ήταν 35,21 δολ. το βαρέλι, 14% υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, καθώς το δολάριο αγοράστηκε στο 1,25 έναντι του ευρώ και 17% χαμηλότερα από ό,τι πέρυσι.

«Οι συναλλαγματικές διαφορές μπορούν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα», ανέφερε ο Neill Morton, οικονομικός αναλυτής της Dresdner Kleinwort Wasserstein στο Λονδίνο, ο οποίος, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κατέταξε τη μετοχή της εταιρείας στο «hold», συμπληρώνοντας ότι για όλα ευθύνεται η αδυναμία του δολαρίου.

Από την άλλη πλευρά, η BP, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης ανακοίνωσε υψηλότερα κατά 14% καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας στα 4,82 δισ. δολ. μετά την πώληση περιουσιακών της στοιχέιων. Η Royal Dutch/Shell Group, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, ανακοίνωσε μείωση των καθαρών της κερδών το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας τα 4,25 δισ. δολ. από 5,18 δισ. δολ., αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής της.

Σε δολάρια, τα κέρδη της Total αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 8% ή 3,93 δολ. ανά μετοχή. Η εταιρεία αγόρασε 4,3 εκατ. ίδιες μετοχές αυτήν την χρονική περίοδο και μέχρι τα τέλη Μαρτίου κατείχε συνολικά 621 εκατ. ίδιες μετοχές.