Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Μαΐου 2004 11:53

Θετικά μπορεί να λειτουργήσει η «μίνι κρίση» στα καύσιμα

Η «μίνι κρίση» στην αγορά καυσίμων, αποτελεί ευκαιρία για τις εταιρείες εμπορίας, μειώνοντας τα κέρδη τους, να διευρύνουν τα μερίδιά τους και για τους καταναλωτές να ενισχύσουν με τη συμπεριφορά τους τον ανταγωνισμό.

Αυτό επεσήμανε σήμερα το πρωΐ σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών.

Ο υφυπουργός ανέφερε, ότι τιμοληψίες γίνονται καθημερινά, επί τόπου, σε 2.400 πρατήρια σε όλη τη χώρα και υπάρχει συχνή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα μας, είναι πολύ καλύτερη από τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης και την χαρακτηρίζουν ομαλοποιημένη.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι δεν προτίθεται η Κυβέρνηση να ζητήσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων αλλά ούτε και να προβεί σε μέτρα τα οποία στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό όπως είναι η επιβολή ανωτάτων τιμών.

«Τι να κάνουμε, δεν παράγουμε επαρκές πετρέλαιο στη χώρα μας. Εισάγουμε και είναι φυσικό η αγορά μας να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις. Αλλά δεν θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία από ότι πρέπει σε μεμονωμένες ακραίες περιπτώσεις αυξήσεων διότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί και οι τιμές στη χώρα μας είναι φθηνότερες από ότι στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Η τιμή της αμόλυβδης είναι στο 76% του μέσου όρου της τιμής των 15 χωρών μελών», είπε ο υφυπουργός.

Επίσης ο υφυπουργός ανέφερε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκεντρώνει ακόμα στοιχεία στην έρευνά της, που έχει ξεκινήσει με εντολή της προηγούμενης Κυβέρνησης και η έκθεση δεν είναι ακόμα έτοιμη αλλά για μεμονωμένα στοιχεία ενημερώνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων