Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2004 10:27

ΑΤΕ: Oριακή μείωση κερδών στο α΄ τρίμηνο

Στα 39,41 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2004 τα κέρδη προ φόρων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 0,65% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Το ύψος των καθαρών εσόδων από τόκους, τα οποία παρουσίασαν μείωση κατά 22,96% έναντι του 2003 συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο διαμορφωτικό παράγοντα των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, θετική ήταν η συμβολή των εσόδων από μη τοκοφόρες δραστηριότητες και ειδικότερα των καθαρών εσόδων από προμήθειες (39,73%), των εσόδων από τίτλους (4,46%) και των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις. Στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων συνέβαλε και η αρνητική εξέλιξη που εμφανίζουν κατά το ίδιο διάστημα τα έξοδα διαχείρισης (κατά 4,52%).

Συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004 η πολιτική των υψηλών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, που επιβάρυναν τα αποτελέσματα κατά 16,5 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 29,5% των κερδών προ προβλέψεων.

Αντίστοιχες ήταν οι εξελίξεις των μεγεθών στον Όμιλο των Ενοποιουμένων Εταιρειών με εξαίρεση τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων τα οποία διαμορφώθηκαν στο ύψος των 29,93 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 3,97% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου 2003 κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των αρνητικών καθαρών εκτάκτων αποτελεσμάτων (κατά 91,9%).

Τέλος, τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας και του Ομίλου εμφανίζονται αυξημένα κατά 18,15% και 29,0% αντίστοιχα κυρίως λόγω της βελτίωσης της εικόνας των αποθεματικών και των «κερδών εις νέον» που ήταν απόρροια κυρίως των θετικών αποτελεσμάτων της αποτίμησης χρεογράφων και μετοχών και της κερδοφορίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΑΤΕ, η θετική πορεία των χορηγήσεων (12,4%) και καταθέσεων (9,84%) της Τράπεζας και του Ομίλου σηματοδοτείται από μια σοβαρή προσπάθεια διατήρησης της κερδοφορίας της Τράπεζας στο πλαίσιο της σωστής εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της αύξησης των δραστηριοτήτων της στο χώρο των τοκοφόρων και προμηθειοφόρων εργασιών.

Πρωταρχικό μέλημα της νέας διοίκησης, όπως επισημαίνεται, είναι η ουσιαστική οικονομική εξυγίανση της ΑΤΕ, με έμφαση στο χαρτοφυλάκιο δανείων, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής και της πολιτικής πιστοδοτήσεων της τράπεζας.