Δίχως προηγούμενο ήταν η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να χάνει πάνω από 57 μονάδες, επαναφέροντας τις άσχημες μνήμες του παρελθόντος, όταν η Ελλάδα βρισκόταν πάσχιζε να αναδείξει σταθερή κυβέρνηση.
Δίχως προηγούμενο ήταν η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να χάνει πάνω από 57 μονάδες, επαναφέροντας τις άσχημες μνήμες του παρελθόντος, όταν η Ελλάδα βρισκόταν πάσχιζε να αναδείξει σταθερή κυβέρνηση.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 5,70% στις 948,21 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.000,92 μονάδες και η χαμηλότερη στις 943,60. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 98,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 153,09 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 12,94 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Οι αγορές έδειξαν ότι δεν επικροτούν ούτε τα σχέδια για αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον έλεγχο του προγράμματος προσαρμογής, αλλά ούτε και τις πολωτικές φωνές που ακούγονται από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Οι προτεραιότητες θα πρέπει να εστιαστούν στις μεταρρυθμίσεις, την τραπεζική σταθερότητα και τις συζητήσεις για το χρέος, καθώς μόνο έτσι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το μείγμα της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί «ξέσπασε» σήμερα στο ταμπλό, με τις ρευστοποιήσεις να πραγματοποιούνται μαζικά και αδιακρίτως. Τα χαρτοφυλάκια απέδειξαν σήμερα ότι αν και είχαν εντάξει τους κινδύνους εφαρμογής τους προγράμματος, δεν είχαν λάβει υπόψιν τους τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης αστάθειας που μπορεί να προέλθει από λάθος πολιτικές στρατηγικές.
Έτσι στο ταμπλό σήμερα αντικρίζει κανείς μια απόλυτα απογοητευτική εικόνα, με μετοχές εισηγμένων που διαθέτουν πολύ καλά θεμελιώδη να έχουν βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα. Ουδείς τίτλος κατάφερε να διαφύγει των πωλητών, με μόνη ίσως την ΕΕΕ που κρατήθηκε στο «αξιοπρεπές» -0,37%, ενώ και ο ΟΛΠ με μόλις 26 χιλ. τεμάχια όγκο έκλεισε στο -0,66%.
Παράλληλα, η Eurobank έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-5,67% ο δείκτης), ήτοι 10,47% στα 0,2650 ευρώ, με την Ελλάκτωρ να τη «συναγωνίζεται», κλείνοντας στο -10,10% και στα 2,76 ευρώ. Μάλιστα στην πρώτη άλλαξαν χέρια 64 εκατ. μετοχές, οδηγώντας την κεφαλαιοποίησή της στα 3,89 δισ. ευρώ.
Απώλειες που έφτασαν το 8,70% σημείωσε η ΔΕΗ, η Ιντραλοτ έκλεισε στο -8,09% και η MIG έφτασε στα 0,24 ευρώ κλείνοντας σήμερα με απώλειες 8,05%. Στόχος πωλητών και η Folli Follie, η οποία έκλεισε με απώλειες 7,69%, η ΓΕΚ Τέρνα βρέθηκε στο -7,57%, ο ΟΠΑΠ στο -7,14% και η Alpha Bank στο -7,31%. Εθνική και Πειραιώς υποχώρησαν κατά 5,45% και 5,69% αντίστοιχα.
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 5%, με την Frigoglass να χάνει 10,11%, τη Lamda να κλείνει στο -8,61%, την Αττικής στο -8,33% και την Αβαξ στο -8,18%. Σημαντικές απώλειες που έφτασαν στο -3,39% σημείωσε και η Aegean, παρά το γεγονός ότι η Citigroup την ενέταξε στις μετοχές που θα αντέξουν τυχόν αναταράξεις στην Ελλάδα, κατά τη σημερινή της ανάλυση.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (-7,67%), ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 29 κινήθηκαν ανοδικά, 120 καθοδικά, ενώ η τιμή 11 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.