Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 22:45

Σε χαμηλό δύο ετών το πετρέλαιο - Κέρδη για το χρυσό

Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε σήμερα  το πετρέλαιο, μετά την ανακοίνωση του Κουβέιτ ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα μεταβάλει την προσφορά στην αγορά.

Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε σήμερα το πετρέλαιο, μετά την ανακοίνωση του Κουβέιτ ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα μεταβάλει την προσφορά στην αγορά. Από την άλλη, ο χρυσός ξαναβρίσκει τη "λάμψη" του την ώρα που οι κεφαλαιαγορές διεθνώς βρίσκονται σε φάση διόρθωσης.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,7% ή 8,30 δολάρια κλείνοντας στα 1.231 δολάρια ανά ουγγιά.

Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,44 δολάρια ή 0,51%, καταγράφοντας πτώση στα 85,38 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Παράλληλα, η τιμή του Brent στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση 1,96% και τα 88,44 δολάρια.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό του Κουβέιτ, Αλι αλ-Ομαΐρ, ο ΟΠΕΚ δεν θα χρησιμοποιήσει την επιλογή της μείωσης της προσφοράς ώστε να στηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών, αν και η πρόταση θα επιβεβαιωθεί στη σύνοδο των χωρών μελών του Οργανισμού στις 27 Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΟΠΕΚ, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας (της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας του Οργανισμού) διαμορφώθηκε στα 9,704 δισ. βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, από 9,597 δισ. βαρέλια τον Αύγουστο, δείχνοντας τις προθέσεις της χώρας.