Όλο και πιο επικίνδυνα προσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αν και σήμερα ενεργοποιήθηκαν ορισμένες δυνάμεις για την διαφύλαξη του, ο γενικός δείκτης επισκέφτηκε για λίγο ακόμη και τις 998 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο σχεδόν.
Όλο και πιο επικίνδυνα προσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αν και σήμερα ενεργοποιήθηκαν ορισμένες δυνάμεις για την διαφύλαξη του, ο γενικός δείκτης επισκέφτηκε για λίγο ακόμη και τις 998 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο σχεδόν.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,97% στις 1.004,88 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 4,27%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.021,07 μονάδες και η χαμηλότερη στις 998,68. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 24,31% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 117,55 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 19,15 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης υποχωρώντας κάτω από τις 1.000 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Η δυναμική της πτώσης βρήκε νέα υποστήριξη από την τάση των ξένων αγορών και σε συνδυασμό με τα ανοικτά εσωτερικά μέτωπα επέτειναν το σκηνικό πίεσης των τιμών στην εγχώρια αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν εκροές από τα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που αντιστοιχούν στο ύψος των εκροών που είχαν σημειωθεί από την αρχή του έτους έως το ξεκίνημα της τρέχουσας εβδομάδας. Η πίεση των θεσμικών πωλήσεων που συνεπάγεται η εξαγορά μεριδίων και η αδρανής στάση των ξένων επενδυτών δεν άφησαν και πολλά περιθώρια εξισορρόπησης της αγοράς παρά την θετική συνεισφορά νέων από μακροοικονομικούς δείκτες.
Η Αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ πολιτικών εξελίξεων και των εκτιμήσεων που αφορούν τα τεστ αντοχής των τραπεζών χωρίς να διαφαίνεται κάποιος βραχυπρόθεσμος καταλύτης αλλαγής διαθέσεων. Αναμενόμενα το νέο σημείο ισορροπίας θα καθοριστεί από ένα γενναίο συστημικό ασφάλιστρο κινδύνου έναντι όλων των αβεβαιοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη όπου οι αποτιμήσεις θα έχουν περισσότερο επαφή με τα τρέχοντα θεμελιώδη τους και λιγότερη προσδοκία.
Τεχνικά ο Γενικός είκτης κινείται με κατεύθυνση το ανοδικό κενό των 977 – 980 μονάδων επίπεδο στο οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εφαλτήριο δυνατότερης ανοδικής αντίδρασης. Οι ταλαντωτές και ο MACD βρίσκονται πλέον σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει κάποια ζωηρά αγοραστικά αντανακλαστικά. Επομένως θα αναμέναμε την όποια ανοδική αντίδραση να ξεκινήσει από «σκληρά» επίπεδα υποτιμήσεων με την ζώνη των 970 - 980 μονάδων να ταιριάζει στο σενάριο μας. Από εκεί και πέρα το ύψος της αντίδρασης θα εξαρτηθεί από την ένταση και την δομή των συνεδριάσεων. Ξεκινώντας από τις 970 μονάδες η αντίδραση έχει καλές πιθανότητες να φθάσει μέχρι τις 1.030 μονάδες, μέτριες πιθανότητες να δει τις 1.060 και λίγες να φθάσει μέχρι τις 1.090. Ο λόγος για τον οποίο επισημαίνονται τα επίπεδα αυτά είναι επειδή αφενός ο ημερολογιακός χρόνος της πτώσης είναι σημαντικός (πέντε σερί πτωτικές εβδομάδες) αφετέρου και ποσοστιαία πλέον η αγορά κινείται σχεδόν μονοκόμματα πτωτικά ξεκινώντας από τις 1.200 μονάδες και κάνοντας μικρά διαλλείματα που περιορίζονται σε μία ή δύο το πολύ συνεδριάσεις. Σε αυτή την εικόνα βραχυπρόθεσμης πτωτικής υπερβολής αναμένουμε ότι η απάντηση των αγοραστών θα έχει περισσότερη δύναμη. Από εκεί και πέρα για να υπάρξει αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα πρέπει να ανακτηθούν τα επίπεδα των 1.100 μονάδων.
Στο ταμπλό, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,13% στις 326,86 μονάδες, με συναλλαγές αξίας 131,43 εκατ. ήτοι το 96% του συνολικού τζίρου. Μόλις μία μετοχή, η ΕΥΔΑΠ (+5,76%) έκλεισε θετικά με τις υπόλοιπες να καταγράφουν απώλειες από -0,41% (Ελληνικά πετρέλαια, Εθνική) έως -4,19% (Alpha Bank (-4,19%, Motor Oil -3,68%, ΟΤΕ -3,62%, Ιντραλοτ -3,33%). Αξιοσημείωτη η περίπτωση της ΔΕΗ, φτάνοντας να απέχει σχεδόν πέντε ευρώ από τα υψηλά της προ επταμήνου, καθώς έχει καταγράψει μόλις τρεις θετικές συνεδριάσεις στις 20 τελευταίες των τεσσάρων εβδομάδων που προηγήθηκαν.
Eπιστροφή σε πτωτικό έδαφος και για τον Midcap20 που έχασε 1,61% με κλείσιμο στις 912,23 μονάδες και με τζίρο μόλις 1,76 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει κάτω από τις 900 μον. και πιο συγκεκριμένα στο -3,08% και στις 898,65 μον.. Τέσσερις μετοχές έκλεισαν θετικές, τέσσερις χωρίς μεταβολή και 12 στο μείον (-4,49% η Aegean, -4,07% η Fourlis, -3,81% τα Ελληνικά Καλώδια, -3,54% ο Αβαξ, -2,61% ο Ικτίνος).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-3,62%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (+0,43%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 40 κινήθηκαν ανοδικά, 85 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.