Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2004 13:05

Αύξηση του πληθωρισμού αναμένει η Τράπεζα της Αγγλίας

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ στη Βρετανία αναμένεται να υπερβεί το στόχο του 2% στις αρχές του 2006, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιταχύνεται με ρυθμό υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων.

Τα παραπάνω αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό η Τράπεζα της Αγγλίας υπαινισσόμενη και νέα αύξηση των επιτοκίων της.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής βρετανικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σταδιακά πάνω από το 1,1%, επίπεδο στο οποίο ανήλθε το Μάρτιο, ενώ στις αρχές του μεθεπόμενου έτους αναμένεται να ξεπεράσει το στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, επισήμανε ότι «κλειδί» σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα είναι η πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού».

«Οι τιμές πετρελαίου τον προηγούμενο μήνα σημείωσαν απότομη άνοδο λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Κινγκ.

Τόνισε επίσης ότι ενδεχόμενη περαιτέρω άνοδος των τιμών πετρελαίου ενδεχομένως να οδηγήσει τον πληθωρισμό πάνω από το επίπεδο του 2% νωρίτερα από τις αρχές του 2006.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,6% στο τέλος του έτους, για να επιβραδυνθεί στο 2,7% στα μέσα του 2005 και στο 2,25% στο πρώτο τρίμηνο του 2006.