Κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων προτείνει μεταξύ άλλων η ΕΣΕΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της τις μεταβολές του τζίρου και του όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.
Κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων προτείνει μεταξύ άλλων η ΕΣΕΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της τις μεταβολές του τζίρου και του όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.
Όπως αναφέρει, αν και ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) για τον Ιούλιο (κατεξοχήν μήνας εκπτώσεων) καταγράφει αύξηση -έστω και με οριακούς ρυθμούς (1,5% με τα καύσιμα και 1,1% χωρίς), η τόνωση της αγοραστικής κίνησης «δεν επιβεβαιώνεται στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους από τη στιγμή που τα αποτελέσματα του εαρινού δεκαημέρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων (1-10 Μαΐου 2014) δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η συρρίκνωση του δείκτη στην κατηγορία «Ένδυση και Υπόδηση» την περίοδο Μαίου/Απριλίου 2014 διαμορφώθηκε σε (-12,7%) έναντι αύξησης της αντίστοιχης περιόδου Μαΐου/Απριλίου 2013 κατά 5,3%.
Έτσι, η Συνομπονδία σημειώνει πως γεννούνται εύλογα ερωτήματα για τη χρησιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας, όταν «αγορά και καταναλωτές αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα οικονομικής φύσεως».
Οι μεταβολές του τζίρου και του όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο οδήγησαν την ΕΣΕΕ να προτείνει τις ακόλουθες αλλαγές στην αγορά:
«Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως τα αποτελέσματα από τον ΔΚΕ του Ιουλίου αποτελούν μία ασθενή ένδειξη μεταβολής των επί σειρά ετών αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική αγορά λιανικής αλλά θα ήταν, τουλάχιστον για την ώρα, εξαιρετικά πρώιμο και παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε για μεταστροφή του κλίματος και την πολυπόθητη έξοδο από την ύφεση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η συγκεκριμένη άποψη ενισχύεται από το γεγονός πως η εμπορική δραστηριότητα των καταστημάτων λιανικής κατά τη διάρκεια του τρέχοντος επταμήνου υπολείπεται κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2013.
«Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουν καθηλώσει τη ζήτηση και έχουν οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό και τελικά σε οριστική έξοδο από την αγορά 130 χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις παραμένουν», καταλήγει.