Οι θεσμικοί στο ΧΑ χθες προσπάθησαν και πέτυχαν να ισχύσουν όλες οι πιθανές κατευθύνσεις μέσα στη μέρα. Ήτοι πλάγια κίνηση των τιμών γύρω από το κλείσιμο της περασμένης συνεδρίας, καθοδικό διάστημα που όρισε νεότερα χαμηλά έτους για τους βασικούς δείκτες αλλά και ανοδική φάση που επανέφερε τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε θετική μεταβολή.
Οι θεσμικοί στο ΧΑ χθες προσπάθησαν και πέτυχαν να ισχύσουν όλες οι πιθανές κατευθύνσεις μέσα στη μέρα. Ήτοι πλάγια κίνηση των τιμών γύρω από το κλείσιμο της περασμένης συνεδρίας, καθοδικό διάστημα που όρισε νεότερα χαμηλά έτους για τους βασικούς δείκτες αλλά και ανοδική φάση που επανέφερε τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε θετική μεταβολή. Η ερμηνεία που δίνουμε σε αυτή την ποικιλία κατευθύνσεων είναι πως αυτή την περίοδο υπάρχουν ακόμα θεσμικοί που θέλουν να ξεφορτωθούν μετοχές αλλά τα επίπεδα των τιμών στα οποία έχουν κατέβει κάποια blue chip έχουν γεννήσει αγοραστικές διαθέσεις σε κάποιους άλλους. Είδαμε συνεπώς μάχες με την ισορροπία να αλλάζει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με κάπως καλούς ρυθμούς συναλλαγών.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής της Fed για την νομισματική πολιτική της αποκάλυψαν πως οι αρμόδιοι δεν βιάζονται να αφήσουν χωρίς νομισματικής φύσης εφόδια την οικονομία των ΗΠΑ.
Γιατί ανησυχούν για την παγκόσμια ανάπτυξη που δείχνει να χαμηλώνει αλλά και για την αύξηση της ισχύος του δολαρίου που μπορεί να πλήξει τις επιχειρήσεις με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα. Έτσι στα πρακτικά φάνηκε ότι η έκφραση considerable time αναφορικά με τον χρόνο που θα αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων προβλημάτισε τα μέλη της επιτροπής. Επειδή φοβούνται ότι οι αγορές θα το εκλάβουν ως δέσμευση και όχι σαν υπογράμμιση της θέσης πως τα επιτόκια θα ανέβουν μόνο όταν τα δεδομένα της οικονομίας δείξουν πως μπορεί να προχωρήσει χωρίς στηρίξεις αλλά και χωρίς κίνδυνο επιστροφής σε ύφεση. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,64% στις 16.994,22 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 1,90% στις 4.468,59 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 1,75% στις 1.968,89 μονάδες καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση στο τρέχον έτος.
Οι Ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν και το δολάριο υποχώρησε σήμερα Πέμπτη. Ο Nikkei της Ιαπωνίας στο πρώτο μέρος αυξήθηκε 0,8%, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,5%. Το συμπέρασμα των επενδυτών και των αναλυτών ήταν πως δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για πρώιμη αύξηση των επιτοκίων.
Στην Αθήνα μετά από αυτές τις εξελίξεις εκτιμούμε πως τα «επιχειρήματα» των πωλητών λιγόστεψαν μαζί με την εξασθένιση της ισχύος του δολαρίου και διακόπτεται προσωρινά η φυγή κεφαλαίων προς αξίες του δολαρίου. Αντίθετα οι αγοραστές δεν είναι δυνατό να εξαφανιστούν σήμερα μετά από το πλήρως αιτιολογημένο rebound των μετοχών στην Wall Street.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με εντυπωσιακά κέρδη έκλεισε η Wall Street, καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) έδωσαν στους επενδυτές το μήνυμα που αποζητούσαν: Η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου θα καθυστερήσει.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,64% στις 16.994,22 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 1,90% στις 4.468,59 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 1,75% στις 1.968,89 μονάδες.
Οι αξιωματούχοι της Fed, κατά την τελευταία συνεδρίαση τους μίλησαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, οι οποίοι προέρχονται αφενός από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και αφετέρου από την ενίσχυση του δολαρίου. Εν ολίγοις, εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τις συνέπειες αύξησης του επιτοκίου, με την αγορά να τις λαμβάνει ως μήνυμα διατήρησης της επιτοκιακής πολιτικής εωσότου η αμερικανική οικονομία προστατευθεί από τους εξωγενείς παράγοντες.
Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στην αγορά, η οποία κατέγραψε την καλύτερη συνεδρίαση του έτους, με τη Fed για ακόμη μία φορά να δείχνει ιδιαίτερη ωριμότητα στη διαχείριση των κινδύνων που μπορεί να πλήξουν την αμερικανική οικονομία και να αναιρέσουν την αποτελεσματικότητα των δράσεων που έχει λάβει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενδεικτικό της αίσθησης αυτής ήταν και η άρνηση ορισμένων μελών της Νομισματικής Επιτροπής να υπάρξουν αλλαγές στον προγραμματισμό της πολιτικής, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες από την αγορά.
Έτσι στο ταμπλό, με κέρδη 2,6% έκλεισε η Costco, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το δ' τρίμηνο χρήσης. Ειδικότερα, κατά το τρίμηνο το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου, τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 697 εκατ. δολάρια ή1,58 δολάρια ανά μετοχή από 617 εκατ. δολάρια ή 1,40 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Κέρδη 2,7% κατέγραψε και η Symantec, η οποία έχει διαρρεύσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διάσπασης των δραστηριοτήτων της, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της στους τομείς που δραστηριοποιείται.
Η Yum ενισχύθηκε κατά 0,9%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 87 σεντς ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 83 σεντς ανά μετοχή. Η ιδιοκτήτρια των KFC και Taco Bell δήλωσε ότι τα κέρδη του 12μήνου θα αυξηθούν κατά 6-10%.
Ευρώπη
Σε πτωτικό κανάλι έχουν μπει οι ευρωαγορές με τους αναλυτές να αποδίδουν τη χθεσινή, δεύτερη διαδοχική, πτώση τους στην επενδυτική αίσθηση ότι οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η νέα πτώση του δείκτη υπηρεσιών της Κίνας.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,21% στις 6.482 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1% στις 8.995 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,98% στις 4.168 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,86% στις 328 μονάδες. Σήμερα και οι 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν απώλειες.
Στο ταμπλό, κλυδωνισμούς στη γερμανική αγορά προκάλεσε το -4% της SAP, μετά τα δημοσιεύματα ότι παγώνει τις προσλήψεις μέχρι το 2015, με στόχο να μειωθεί το λειτουργικό της κόστος.
Η Air France-KLM κατέγραψε απώλειες 2,5%, μετά την ανακοίνωση ότι τα μεγέθη της δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από την πολυήμερη απεργία των πιλότων της στη Γαλλία τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία αναμένει πλέον πως τα κέρδη EBITDA θα διαμορφωθούν μεταξύ 1,7 και 1,8 δισ. ευρώ φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για κέρδη μεταξύ 2,2 και 2,3 δισ. ευρώ.
Απώλειες 3,5% σημείωσε η FirstGroup, καθώς έχασε το συμβόλαιο της λειτουργίας της ScotRail, με την κυβέρνηση της Σκωτίας να αναθέτει το έργο στην ολλανδική Abellio.
Στον αντίποδα, η Swisscom κέρδισε 3,8%, καθώς υπήρξαν διαρροές ότι συνεργάζεται με την UBS για την πιθανή πώληση της μονάδας της στην Ιταλία.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 0,2%, έναντι του δευτέρου, ανακάμπτοντας ελαφρώς από τη στασιμότητα που καταγράφηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014.
ΧΑ
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια πολλών μετοχών να αντιδράσουν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποκύπτει για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση στις πιέσεις, οι οποίες αυτή τη φορά ήρθαν από την Πειραιώς, την Εθνική, τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,41% στις 1.007,94 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.018,12 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.003,45. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 94,77 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 14,64 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό δύσκολα θα αλλάξει εάν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις τόσο σε πολιτικό (ψήφος εμπιστοσύνης) όσο και σε τραπεζικό επίπεδο (ασκήσεις αντοχής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Με άλλα λόγια, το πρώτο μέτωπο φαίνεται να κλείνει την Παρασκευή το βράδυ και το δεύτερο στις 26 Οκτωβρίου. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς και το μείζον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες θα τραβήξουν επί μακρόν, ενώ την ίδια ώρα το θέμα της διαχείρισης του χρέους (όπως έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι εάν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους) δεν έχει ακόμη ανοίξει επισήμως.
Έτσι, σήμερα ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές της Πειραιώς (-4,84%) και της Εθνικής (-0,96%), αν και η εικόνα της δεύτερης βελτιώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, καθώς ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -4,78%. Ο κλαδικός δείκτης πήγε μέχρι -1,98% και τερμάτισε με απώλειες 0,28%. Από την άλλη, κατά 2,5% ενισχύθηκε η Alpha και κατά 1,71% η Eurobank. Οι τέσσερις συστημικές κάλυψαν συναλλαγές αξίας 62,5 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕ να παίρνει και πάλι την μερίδα του λέοντος με 33,5 εκατ. ευρώ δηλ. στο 30,2% όλης της αγοράς.
Από τον FTSE25 11 μετοχές του έκλεισαν θετικά, μία χωρίς μεταβολή και 13 αρνητικά, ενώ ξεχώρισαν οι τίτλοι των Ελληνικών Πετρελαίων (+4,11%), ΜΕΤΚΑ (+3,70%), ΓΕΚ Τέρνα (+2,23%) και Τέρνα Ενεργειακή (+2,08%). Αντίθετα απογοήτευσαν οι μετοχές των Motor Oil (-2,75%), ΟΠΑΠ (-2,53%), ΔΕΗ (-2,40%). Η αξία των συναλλαγών του FTSE25 (είχε βρεθεί και στο +0,59%, στις 331,78 μονάδες) ανήλθε στα 103,5 εκατ.ευρώ και στο 93,2% του συνολικού τζίρου της ημέρας. Η μεγαλύτερη διακύμανση παρατηρήθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια (5,84%), Εθνική (5,74%), Πειραιώς (5,65%) και ΜΕΤΚΑ (5,50%).
Από την άλλη, ο MidCap20 έκλεισε θετικά κατά 0,76% στις 909,24 μονάδες. Με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο στα 1,38 εκατ. ευρώ και με διακριθείσες τις μετοχές των Ικτίνος (3,45%), Aegean (2,37%) και Frigoglass (2,25). Δώδεκα θετικές, μία αμετάβλητη και επτά πτωτικές. Αρνητική η παρουσία των ΟΛΘ (-3,39%), Σωληνουργεία Κορίνθου (-1,35%) και Ιντρακομ (-1,26%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ταξιδιών - Αναψυχής (-2,03%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (+1,67%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 52 κινήθηκαν ανοδικά, 79 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών
Τεχνική ανάλυση
Οι traders στα παράγωγα μετά την εγγραφή του χαμηλού ημέρας άλλαξαν στάση και άρχισαν δειλά να περνούν σε κινήσεις που αποτύπωναν μια σχετική αισιοδοξία για την μελλοντική πορεία του δείκτη των θεσμικών και των blue chip, που τα ΣΜΕ του αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα του συνολικού τζίρου. Έτσι, με μικρότερο εύρος διακύμανσης ο όγκος των futures του FTSE25 διαμορφώθηκε στα 10031 από 8969 συμβόλαια και το ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 330,00 μονάδες, τιμή που αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,46%, με τον υποκείμενο δείκτη στο -0,50% και κλείσιμο στις 328,20 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Οκτωβρίου ορίστηκε στις 328,75 μονάδες για την επόμενη στις 329,25 και στη σειρά Δεκεμβρίου στις 328,50. Η κατά μισή μονάδα προ-πορεία στο ΣΜΕ είναι μικρή μεν αλλά όταν έρχεται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που επέλεγαν το αντίθετο υπογραμμίζει την αλλαγή των διαθέσεων.
Η εκτίμηση της στήλης ήταν πως η ζώνη μεταξύ των 327 – 328 μονάδων αποτελεί στήριξη για τον 25άρη και χθες φάνηκε ότι και οι επαγγελματίες των παραγώγων έχουν την ίδια άποψη. Με βάση την θέση που αναπτύξαμε αυτή τη βδομάδα αναμένουμε σήμερα μια ανοδική αντίδραση αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εξαντλήθηκε στα τρέχοντα επίπεδα η πτωτική ορμή. Θα απαιτηθούν μερικές ακόμα συνεδρίες για να διαπιστωθεί η ισχύς της στήριξης στις 1004 μονάδες για τον ΓΔ και στις 326 για τον 25άρη που ήταν χονδρικά τα νέα ελάχιστά τους για το 2014 από χθες.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν και το δολάριο υποχώρησε σήμερα Πέμπτη μετά από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της Federal Reserve στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία και από τη δύναμη του δολαρίου. Ο Nikkei της Ιαπωνίας στο πρώτο μέρος αυξήθηκε 0,8%, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,5%.
Το συμπέρασμα των επενδυτών και των αναλυτών ήταν πως δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για πρώιμη αύξηση των επιτοκίων.
Στην αγορά συναλλάγματος, όπου το δολάριο είχε εκτιναχθεί απότομα κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών από την αντίληψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ θα ήταν γεγονός νωρίτερα από τις προσδοκίες και αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια σε αξίες του. Χθες οι επενδυτές γρήγορα έσπευσαν να βρεθούν έξω από θέσεις στο δολάριο στην αγορά συναλλάγματος.
Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων γλίστρησε στο 85,198, στο χαμηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν δύο εβδομάδες, έχοντας πέσει 1,8% από το υψηλό για τέσσερα χρόνια των 86,746 που έφθασε την Παρασκευή. Η ανήλθε στο 85,218.
Καθώς το δολάριο έχει μαραθεί, το ευρώ ανέκαμψε σε υψηλό δύο εβδομάδων των 1,2749 δολαρίων, παρά από τον αρνητισμό που προκάλεσαν μια σειρά αδύναμα στοιχεία της Γερμανίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το ευρώ στην πιο πρόσφατη τιμή του σήμερα ήταν στα 1,2724 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πάνος Δάντης της Alfa Alliance
Από την στιγμή που ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τις 1044 μονάδες, η τεχνική εικόνα έχει επιβαρυνθεί σημαντικότατα. Το ανοδικό σενάριο, πλέον, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, ενώ το σενάριο καταγραφής νέων χαμηλών, ή ακόμα και επαναπροσέγγισης των 790 μονάδων, δείχνει εξαιρετικά ισχυρό.
Από πλευράς κυματικής ανάλυσης, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βρίσκεται στο τρίτο πτωτικό κύμα, η καθοδική κίνηση του οποίου δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τις 745 - 743 μονάδες. Σε αυτό συνηγορούν και διάφορα γεγονότα, όπως η πολιτική αβεβαιότητα, η παρατεταμένη, ουσιαστικά, προεκλογική περίοδος των πέντε μηνών και το επιδεινούμενο διεθνές χρηματιστηριακό και όχι μόνο, περιβάλλον.
Ήδη οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία), έχουν γυρίσει σε "bear market" με τους δείκτες να έχουν διασπάσει καθοδικά τους ΚΜΟ των 200 ημερών προεξοφλώντας την αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας, χρεών και αποπληθωρισμού.
Η εικόνα στην Wall Street δείχνει ελαφρώς καλύτερη, αλλά και εκεί πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ένα κυκλικό "bear market" είναι κοντά, λόγω και τις εντυπωσιακής ισχυροποίησης του δολαρίου που θα επηρεάσει τις Αμερικανικές εξαγωγικές εταιρείες.
Άσχημη δείχνει η εικόνα και στις αναδυόμενες Αγορές, καθώς συνεχίζεται η μαζική φυγή κεφαλαίων που αναζητούν "καταφύγιο" στην "ασφάλεια" του δολαρίου. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες από τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά και τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να "υποτροπιάσουν" επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σημαντικό ζήτημα είναι τα αποτελέσματα των "stress tests" και η δυνατότητα πρόσβασης των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών σε φτηνή ενέργεια εκτός ΔΕΗ. Μόνο ένα πολύ θετικό νέο και εξαιρετικά έκτακτο, θα μπορούσε να αποδειχθεί ο καταλύτης που θα άλλαζε την κρατούσα πτωτική τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η προσοχή των στελεχών της Fed υποστηρίζει το φρόνημα των επενδυτών
Το δολάριο έχει αποδυναμωθεί σε όλους τους τομείς και τα νομίσματα υψηλού beta υπεραπέδωσαν μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC τον Σεπτέμβριο, όπου οι συμμετέχοντες αναφέρονται σε καθοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας που είναι η ασθενέστερη ευρωπαϊκή ανάπτυξη και η άνοδος του δολαρίου.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στη πρώτη θέση της δημοσιονομικής προσαρμογής παγκοσμίως τοποθετεί την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με την έκθεση για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) το 2014, στην οποία επισημαίνεται ότι η χώρα θα έχει «το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα», μία θετική εξέλιξη που θα επαναλάβει τη διετία 2015 - 2016. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ παρουσίασαν στην Ουάσιγκτον την εν λόγω έκθεση, παραμονές έναρξης της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναφέρθηκαν σε επιμέρους ζητήματα.
Χρήσιμες συζητήσεις επί των δημοσιονομικών θεμάτων διεξήχθησαν στην Αθήνα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Γιούρκι Κατάινεν, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αξιολόγησης της τρόικας. Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ πρόσθεσε πως υπήρξε πρόοδος όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της απασχόλησης, που προβλέπονται από το πρόγραμμα προσαρμογής.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. οι δύο διεθνείς προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η πρώτη για τις 20 περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης και η δεύτερη για τα τρία χερσαία «οικόπεδα» σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, καλώντας τους πρέσβεις ξένων κυβερνήσεων να ενημερώσουν σχετικά με τις εξελίξεις τις κυβερνήσεις των κρατών τους, καθώς και τις πετρελαϊκές εταιρίες που εδρεύουν στις χώρες τους.
Δεκτή έκανε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσφυγή της Αλουμίνιον της Ελλάδος κατά της απόφασης που θεωρούσε κρατική ενίσχυση τα τιμολόγια που είχαν συμφωνηθεί με τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο, με απόφασή του που ανακοινώθηκε σήμερα, ακύρωσε την από 13.07.2011 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία είχε κριθεί ως κρατική ενίσχυση η τιμολόγηση ρεύματος από τη ΔΕΗ προς την ΑτΕ κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2007 - Μαρτίου 2008. Την σχετική προσφυγή είχε κάνει η ΔΕΗ. Σε συνέχεια της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, το καταβληθέν από την ΑτΕ στη ΔΕΗ ποσό των 17,4 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, σύνολο 21,3 εκατ. ευρώ, θα επιστραφεί στην ΑτΕ και θα υπολογιστεί ανάλογα στις οικονομικές καταστάσεις και τα αποτελέσματα του ομίλου.
Στο 2% διαμορφώθηκε η απόδοση κατά τη σημερινή έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία στις 2 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), «σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,00%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,335 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,67 φορές».
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Καμία υποχώρηση δεν έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στις πιέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα η Μέρκελ κατά τη σύνοδο για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο ζήτησε από τις χώρες να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις.
Μπροστά στο δίλημμα της αναθεώρησης των πολιτικών της ενδέχεται να βρεθεί σύντομα η γερμανική κυβέρνηση, καθώς έχει ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, η επιβεβαίωση των φόβων ότι η γερμανική οικονομία χάνει τη δυναμική της, ίσως οδηγήσει την κυβέρνηση της χώρας να λάβει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Μεταξύ αυτών που εξετάζονται, όπως επιβεβαίωσε και ο Μίκαελ Φουκς, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, είναι μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, ώστε να στηριχθεί η οικονομία με το ποσό των 6 δισ. ευρώ.
Στην ανάγκη να εφαρμοστεί η πρόταση του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων της τάξης των 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια στάθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Διάσκεψη για την Απασχόληση στο Μιλάνο. «H ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελούν προτεραιότητα για όλους τους Ευρωπαίους, είναι κάτι που μας αφορά όλους», δήλωσε ο κ. Ολάντ.
Η γερμανική και η ιταλική οικονομία χάνουν τη δυναμική τους, ενώ οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες του κόσμου συνεχίζουν να εμφανίζουν σταθερή αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Τα στοιχεία αυτά προστίθενται σε μία σειρά πρόσφατων ερευνών, που καταδεικνύουν εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, και δημοσιεύονται μία ημέρα μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τους ρυθμούς ανάπτυξης.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ