Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι οι τιμές του πετρελαίου και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, ενδέχεται να περιορίσουν τη ζήτηση για τα ασιατικά προϊόντα. Οι μετοχές της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την πτώση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 1,2%, φθάνοντας στις 85,20 μονάδες, στις 11:39' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Ο δείκτης ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών αυτήν την εβδομάδα, καθώς μερίδα επενδυτών ήταν μεταξύ «σφύρας και άκμωνος» - το υψηλότερο κόστος δανεισμού και το κόστος της ενέργειας - στοιχεία που θα περιορίσουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 21 μηνών χθες, ενώ τη Δευτέρα σημείωσε τις υψηλότερες απώλειες που είχε να σημειώσει από την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα στοιχεία ότι υπάρχει οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Nobuki Goto, ο οποίος διαχειρίζεται 14 δισ. δολ. σε μετοχές με την Tokio Marine Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Ενδέχεται αυτή η πτωτική τάση των μετοχών να συνεχιστεί λίγο ακόμα».

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έχανε ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στις 10.987,66 μονάδες. Ο Topix έχασε ποσοστό 1%, φθάνοντας στις 1.110,71, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ, να αποτελούν περισσότερο από τα 2/5 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία, τη στιγμή που οι λοιποί στην περιφέρειας κινούντο πτωτικά.