Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2004 09:17

Κίνα : Ταχύτατη η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΧΥΤΕΡΟΥΣ ρυθμούς αναπτύχθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, τον Απρίλιο, καθώς τα κεφάλαια που αντλήθηκαν υπερέβησαν τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για 16ο μήνα, ωθώντας την κυβέρνηση να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες, προκειμένου να συγκρατήσει την οικονομική ανάπτυξη.

Η παραγωγή αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 19%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας. Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 43%, αυξάνοντας το εμπορικό έλλειμμα της χώρας για τέταρτο μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εμπορίου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τιθασεύσει την οικονομική έκρηξη, με τον περιορισμό των δανείων και των επενδύσεων στις βιομηχανίες, όπως στις αυτοκινητοβιομηχανίες, τις βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου και χάλυβα, καθώς η ταχύτατη επέκτασή τους, μείωσε τα αποθέματα των πρώτων υλών και της ενέργειας. Σε περίπτωση αποτυχίας των μέτρων της κινεζικής κυβέρνησης, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενδέχεται να προχωρήσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τις δαπάνες των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή αυτοκινήτων αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 35% τον Απρίλιο, του τσιμέντου κατά 23% και του αλουμινίου σε ποσοστό της τάξης του 20%, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Οι αυξήσεις ήταν υψηλότερες της αύξησης του 16%, που σημείωσε η παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας.