Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2004 14:45

Εισαγωγή νέων ΣΜΕ επί μετοχών

Σύμφωνα με τις 19/12.5.2004 και 107/12.5.2004 αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Χ.Α. και της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αντίστοιχα, εγκρίθηκε η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση έξι νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) σε μετοχές, ως εξής:

1) Πρώτη Φάση (Μάϊος 2004):

-COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

-ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ

-ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

2)Δεύτερη Φάση (Σεπτέμβριος 2004): (με δυνατότητα επανεξέτασης των κριτηρίων).

-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

-ΔΕΛΤΑ SINGULAR Α.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδηλωθεί το επίσημο ενδιαφέρον από τις εταιρείες – Μέλη της Αγοράς Παραγώγων του Χ.Α. για την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή τύπου Β στα εν λόγω ΣΜΕ, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους.

Διευκρινίζεται ότι η διαπραγμάτευση των ΣΜΕ επί συγκεκριμένων μετοχών στην Αγορά Παραγώγων του Χ.Α. έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2001 και μέχρι σήμερα διαπραγματεύονται ΣΜΕ σε εννέα μετοχές: ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Πάναφον (αναμένεται η διακοπή διαπραγμάτευσης του εν λόγω παραγώγου), Coca Cola ΕΕΕ Α.Ε., Ιντρακόμ, ALPHA BANK, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, EFG Eurobank, ενώ ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανέρχεται 3.000-5.000 συμβόλαια και βαίνει αυξανόμενος.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, με τα ΣΜΕ επί μετοχών ένας επενδυτής αποκτά τη δυνατότητα:

1. Να μειώσει τον κίνδυνο που προέρχεται από τις κινήσεις της τιμής μιας μετοχής που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιό του μέσω αντιστάθμισης. Πουλώντας ΣΜΕ επί της μετοχής, ο επενδυτής εξουδετερώνει τις επιπτώσεις από την κίνηση της τιμής της μετοχής χάρη στα αντίθετα αποτελέσματα που αποδίδει η θέση σε ΣΜΕ. Με αυτό τον τρόπο «κλειδώνει» την τιμή πώλησης μιας μετοχής στο μέλλον (short hedge).

2. Να «κλειδώσει» την τιμή αγοράς μιας μετοχής στο μέλλον (long hedge), αν δεν έχει σήμερα το απαιτούμενο κεφάλαιο για να αγοράσει τη μετοχή, αλλά αναμένει κεφάλαιο στο μέλλον (π.χ. από μερίσματα).

3. Να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του (stock re-allocation) με χαμηλό κόστος μέσω της φυσικής παράδοσης ή παραλαβής μετοχών στη λήξη.

4. Να αναπαράγει τα οφέλη από την κατοχή της μετοχής (portfolio substitution), δεσμεύοντας ωστόσο μικρότερα κεφάλαια (μόχλευση) ή υπάρχουσες μετοχές του ως ενέχυρο.

5. Να δημιουργήσει συνδυαστικές θέσεις μεταξύ δύο μετοχών ή μετοχών και δεικτών.

6. Να πραγματοποιήσει εξισορροπητική κερδοσκοπία (arbitrage) μεταξύ των αγορών (μετοχών, ΣΜΕ, Δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών).

7. Να αλλάξει το βάρος μιας μετοχής στο χαρτοφυλάκιο του με μικρό κόστος συναλλαγών.

Πλήρη ενημέρωση για τα νέα ΣΜΕ και τους τρόπους χρήσης τους από το επενδυτικό κοινό μπορείτε να προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα της Αγοράς Παραγώγων του Χ.Α. www.adex.ase.gr .