Τη γρήγορη διερεύνηση των χρηματιστηριακών σκανδάλων αλλά και την επέκταση των ερευνών σε ευρύτερο φάσμα από αυτό που διερευνά η Δικαιοσύνη, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Παναγιώτης Βοϊλής.
Όπως τόνισε ο κ. Βοϊλής, τιμωρία θα πρέπει να υπάρξει και γι' αυτούς που καρπώθηκαν το αποτέλεσμα της παράβασης των χρηματιστηριακών κανόνων και όχι μόνο για τα μέλη των Δ.Σ. που ενέχονται για παράβαση καθήκοντος. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι μερικά άσχημα φαινόμενα του παρελθόντος συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα, κυρίως σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.
Σχετικά με το νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Βοϊλής δήλωσε ότι ο ΣΜΕΧΑ δεν συμφωνεί στους προτεινόμενους τρόπους διαπραγμάτευσης και στις πολλές κατηγορίες μετοχών, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μία κατηγορία μετοχών υψηλού κινδύνου.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ έθεσε θέμα ποιότητας των εταιρειών που εισάγονται στο χρηματιστήριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριθμός των εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι μεγάλος, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομοειδείς ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Ζήτησε επίσης να θεσπισθούν κίνητρα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και το μέγεθος των ήδη εισηγμένων εταιρειών, έτσι ώστε να προσελκύσουν περισσότερα κεφάλαια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις εισηγμένων εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Βοϊλή, αν δεν υπάρξουν μεγάλες σε μέγεθος ελληνικές επιχειρήσεις, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να διαρρεύσουν κεφάλαια προς το εξωτερικό.
Επιπρόσθετα, ο κ. Βοϊλής τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις οποίες παρακολουθούν οι ξένοι επενδυτές, ενώ παρατήρησε ότι οι ξένοι επενδυτές δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς λειτουργεί το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τη σειρά παρουσιάσεων που έχει πραγματοποιήσει το Χ.Α. στο εξωτερικό.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις χρηματιστηριακές εταιρείες, ο κ. Βοϊλής σημείωσε ότι η εικόνα τους έχει βελτιωθεί σημαντικά από το β' εξάμηνο του 2003, ενώ η βιωσιμότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΑΧΕ είναι εξασφαλισμένη με καθημερινό τζίρο 200 με 250 εκατ. ευρώ.
Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων