Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2004 18:53

Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές

ΑΞΙΟΛΟΓΗ άνοδο σημείωσε σήμερα η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη παρά την υποχώρηση των αγορών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/13/910595.htm .

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση αποδίδεται στα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα των εταιρειών ING και Societe Generale, καθώς και στην εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που ευνοεί τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Θετικά επηρέασαν επίσης την επενδυτική ψυχολογία τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ωστόσο, παρά τη σημερινή ανάκαμψη, το επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό εν μέσω ανησυχιών για τις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης ανόδου των τιμών πετρελαίου στην οικονομία.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ενδεχομένως και εντός του Ιουνίου, ιδίως μετά τη σημαντική αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί η κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.453,8 μονάδες αυξημένος κατά 0,93%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.614,24 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,40% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.824,93 μονάδες με κέρδη 1,29%.

Η μετοχή του ολλανδικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ING ενισχύθηκε κατά 5,4%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των αερομεταφορών καλύπτοντας μέρος των χθεσινών τους απωλειών.