Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 10:33

Market Beat: Σήμερα κρίνεται η ανθεκτικότητα του ΧΑ ψυχολογικά και τεχνικά

Δεν μετανιώσαμε που στον τίτλο χθες υπογραμμίσαμε, χωρίς αναφορά σε κατεύθυνση, την ισχύ της «παρέμβασης»  της ΕΚΤ δια του Μάριο Ντράγκι στην αγορά της Αθήνας. Αλλά αυτή τη φορά ο Κεντρικός Τραπεζίτης δεν ικανοποίησε με την στάση του τους επαγγελματίες διαχειριστές που το έδειξαν με τις πιέσεις που άσκησαν πανευρωπαϊκά.

Δεν μετανιώσαμε που στον τίτλο χθες υπογραμμίσαμε, χωρίς αναφορά σε κατεύθυνση, την ισχύ της «παρέμβασης» της ΕΚΤ δια του Μάριο Ντράγκι στην αγορά της Αθήνας. Αλλά αυτή τη φορά ο Κεντρικός Τραπεζίτης δεν ικανοποίησε με την στάση του τους επαγγελματίες διαχειριστές που το έδειξαν με τις πιέσεις που άσκησαν πανευρωπαϊκά.

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με απώλειες, οι οποίες έφτασαν έως και το -0,71%. Γρήγορα όμως καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για την παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά εγγυημένων τίτλων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, με την αισιοδοξία των επενδυτών να στέλνει τον Γενικό Δείκτη ακόμη και στο +2,60%. Όταν όμως άρχισε να μιλά ο Ντράγκι και να αναλύει τους όρους της αποδοχής των ελληνικών τίτλων, το κλίμα στο ταμπλό χάλασε, οι ρευστοποιήσεις, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, εντάθηκαν, με αποτέλεσμα η αγορά να κλείσει στα ίδια με χθες επίπεδα, μηδενίζοντας όλα τα κέρδη της.

Αν επιμετρήσουν οι επενδυτές τις μεταβολές του ΧΑ το τελευταίο διήμερο και τις συγκρίνουν με τις απώλειες των βασικών δεικτών στην Ευρώπη και στην Wall Street, θα διαπιστωθεί η επιτυχής άμυνα που πρόβαλαν οι μετοχές στην Αθήνα σε ένα παγκόσμιας κλίμακας ξεφόρτωμα μετοχικών αξιών.  Η στήλη είχε υπογραμμίσει την ύπαρξη διαφορετικών προθέσεων από εκείνες που αρκετοί πρόβαλλαν σαν αιτίες της δυναμικής των δύο όψεων που εμφάνιζαν οι συναλλαγές στο ΧΑ την Τετάρτη και την Πέμπτη. Εκείνοι διέκριναν την πρόθεση δημιουργίας μιας παγίδας για τους αισιόδοξους, ενώ εμείς αναφέραμε και την πιθανότητα οι ισχυροί παράγοντες να στόχευαν στο σχηματισμό ενός «μαξιλαριού», με την άνοδο στην έναρξη, για να απορροφήσει τις πιέσεις από τη διεθνή συγκυρία. 

Όταν λοιπόν οι απώλειες του ΧΑ από την πρόσθεση των ημερήσιων μεταβολών των δυο περασμένων ημερών είναι οριακές και οι DAX και CAC εμφανίζουν πτώση πάνω από -3% είναι σαφής η επιτυχία της αμυντικής τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί του. Υπενθυμίζουμε πως χθες σημειώναμε: «Πιθανά αυτή η θετική εικόνα στην έναρξη μπορεί να έγινε, για να δημιουργηθεί γρήγορα ένα μαξιλάρι τιμών που θα μπορούσε να απορροφήσει τις πιέσεις που θα προκαλούσε η διαρκώς αυξανόμενη διάθεση για αποστροφή προς τις επενδύσεις σε μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η θεώρηση θέλει οι θεσμικοί να προσπάθησαν με αυτό τον τρόπο να κρατήσουν τις τιμές των βασικών δεικτών πάνω από επίπεδα που αν θα τα ξεπερνούσαν πτωτικά οι δείκτες, τότε θα ξεκινούσε μια μαζική προσπάθεια για ξεφόρτωμα των θεσμικών χαρτοφυλακίων με χαρακτήρα αυτό-τροφοδοτικό. Αυτό έχει σχέση με τα δεδομένα από τη στατιστική ανάλυση που την χρησιμοποιούν κατά κόρο οι επαγγελματίες επενδυτές».

Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις μετά την εμφάνιση του επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη μετά τη σύνοδο επί της πολιτικής της. Γιατί οι αναλυτές θεώρησαν ότι η ΕΚΤ αργεί και τελικά τα προγράμματα  ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη θα αποδειχθούν λίγα και εφαρμοσμένα με καθυστέρηση. Ήταν η πιο άσχημη ανταπόκριση των αγοραίων σε κίνηση της ΕΚΤ από τότε που τέθηκε στην κορυφή της ο Μάριο Ντράγκι. Σήμερα με δεδομένη την ανάκαμψη των μετοχών στις αγορές της Νέας Υόρκης όπου από απώλειες πάνω από -1% έκλεισαν με οριακές μεταβολές τον τόνο δίνουν οι τράπεζες. 

Στην Αθήνα σε σχέση με την ΕΚΤ αυτή τη βδομάδα οι τράπεζες την Τετάρτη ανέβηκαν στη φήμη πως ο Ντράγκι θα περνούσε την πρόταση να μην εμποδίσει η αξιολόγηση του κάθε τύπου ελληνικού χρέους το να συμπεριλάβει και τα ελληνικά ABS στο πρόγραμμα επαναγορών. Την Πέμπτη δεν θεωρούμε πως οι τράπεζες πιέστηκαν για κάποια αναφορά του προέδρου στην ελληνική περίπτωση. Αλλά γιατί γενικευμένα πιέστηκε ο κλάδος, που οι αγοραίοι περίμεναν πως θα επωφεληθεί περισσότερο από το πρόγραμμα αναζωπύρωσης της οικονομίας στη ζώνη του κοινού νομίσματος

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, χθες βράδυ λαμβάνοντας στήριγμα από τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, στις οποίες οι επενδυτές βρήκαν ιδιαίτερες ευκαιρίες μετά την πρόσφατη σημαντική διόρθωση.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,02% στις 16.801,05 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,18% στις 4.430,20 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 έκλεισε σταθεροποιητικά στις 1.946,17 μονάδες.

Στο ταμπλό, στο +0,9% βρέθηκε η DirecTV, η οποία ανακοίνωσε ότι η εκπομπή του προγράμματος NFL Sunday Ticket θα μεταδίδεται και στις κινητές συσκευές, μέσω υπηρεσιών διαδικτύου. Υπενθυμίζεται ότι η DirecTV μεταδίδει κρίσιμους αθλητικούς αγώνες κάθε Κυριακή για πάνω από 20 χρόνια.

Η Tesla κέρδισε 4,65%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ προανήγγειλε ότι στις 9 Οκτωβρίου θα παρουσιασθεί ένα νέο αυτοκίνητο. Ο ίδιος ανήρτησε στο twitter μια φωτογραφία που δείχνει την πόρτα ενός γκαράζ με το γράμμα “D” ζωγραφισμένο.

Επίσης, στο +1,8% βρέθηκε η μετοχή του Twitter, μετά την αναβάθμισή της από την JPMorgan σε overweight από neutral.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μειωμένες κατά 8.000 στις 287.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σε μια ακόμη ένδειξη ότι συνεχίζουν να βελτιώνονται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας

Ευρώπη

Οι διευκρινήσεις του Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ABS της ευρωζώνης δεν ικανοποίησαν τις αγορές. Οι επενδυτές αντέδρασαν ριζοσπαστικά και έτσι ο δείκτης Stoxx 600 ολίσθησε  κατά -2,2% στις 332,64 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Αυγούστου.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι τράπεζες, αλλά και οι πετρελαϊκές εταιρίες, που «ακολούθησαν» την βουτιά του πετρελαίου κάτω από τα 90 δολάρια. Οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Με την χθεσινή του πτώση, ο Stoxx 600 έχει χάσει -4,7% από το ρεκόρ έξι ετών που είχε πετύχει στις 4 Σεπτεμβρίου.

O δείκτης FTSE στο Λονδίνο γκρεμίστηκε -1,7% κλείνοντας στις 6.446 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο 2013, ο DAX υποχώρησε -1,98% στις 9.196 μονάδες, ενώ ο CAC έχασε -2,8% κλείνοντας στις 4.243 μονάδες.

Ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο βούτηξε -3,92% και -3,12% ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη.

ΧΑ

Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η χθεσινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το κλίμα και τις διαθέσεις να αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού και ανάλογα με τις εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι, του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σχετικά με τις αγορές εγγυημένων τίτλων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,01% στις 1.058,65 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.086,35 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.051,22. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,74% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 125,55 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 13,99 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες, οι οποίες έφτασαν έως και το -0,71%. Γρήγορα όμως καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για την παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά εγγυημένων τίτλων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, με την αισιοδοξία των επενδυτών να στέλνει τον Γενικό Δείκτη ακόμη και στο +2,60%. Όταν όμως άρχισε να μιλά ο Ντράγκι και να αναλύει τους όρους της αποδοχής των ελληνικών τίτλων, το κλίμα στο ταμπλό χάλασε, οι ρευστοποιήσεις, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, εντάθηκαν, με αποτέλεσμα η αγορά να κλείσει στα ίδια με χθες επίπεδα, μηδενίζοντας όλα τα κέρδη της.

Η συμπεριφορά αυτή αποδίδεται σύμφωνα με τους αναλυτές στα κριτήρια που τέθηκαν από την ΕΚΤ ώστε να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ABS. Εάν αυτά προέρχονται από χώρες με αξιολόγηση κατώτερη του ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα, θα παρέχεται ρευστότητα ίση με το 30% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατατίθενται ως εγγύηση για τις περιπτώσεις των ABS που περιλαμβάνουν απαιτήσεις από μη χρηματοοικονομικές ιδιωτικές εταιρίες με έδρα σε Ελλάδα και Κύπρο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις υπόλοιπες περιπτώσεις διαμορφώνεται στο 70%. Επίσης, θα απαιτείται μηνιαία αναφορά επί των στοιχείων ενεργητικού που καλύπτουν τους τίτλους αλλά και υπέρβαση κατά 25% τουλάχιστον της αξίας των τίτλων από τα στοιχεία ενεργητικού που τους καλύπτουν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες που έφτασαν το -2,99%, από +3,85% ενδοσυνεδριακά. Στο -0,31% η Alpha Bank ΑΛΦΑ από το +2,36%, στο -2,84% η Πειραιώς από το +2,13% (διακύμανση 7,09%) και στο -0,33% η Eurobank από +2,93% ενδοσυνεδριακά. Έτσι ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -1,77% και στις 145,05 μονάδες, με τις μετοχές των ΕΤΕ και Πειραιώς να κοστίζουν στον γ.δ. ένα -0,50%.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση 0,28%, ενώ βρέθηκε ακόμη και στο +2,64%, με τον τζίρο στα 132,5 εκατ. ευρώ (το 94,6% του συνολικού). Δέκα μετοχές του έκλεισαν ανοδικά, δύο χωρίς μεταβολή και 13 πτωτικά (ΟΤΕ -3,88%, Ελληνικά Πετρέλαια 1,61%, ΓΕΚ Τέρνα 1,56%, Βιοχαλκο 2,37%, ΔΕΗ 2,21%). Από την άλλη, ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι μετοχές των Τιτάν (+5,58%), Jumbo (+5,30% και συναλλαγές αξίας 3,4 εκατ. ευρώ) και ΟΠΑΠ (+4,17%).

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 943,48 μονάδες (χαμηλό 12μήνου: ενδοσυνεδριακά σήμερα στο -0,83% και στις 930,04 μονάδες) με την αξία των συναλλαγών του στα 2,32 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές του 11 έκλεισαν πτωτικά, τρεις χωρίς αλλαγή τιμής και έξι αρνητικά (Ελληνικά Καλώδια -6,14%, Ικτίνος -2% κλπ). Ξεχώρισαν οι Σιδενορ ΣΙΔΕ (+4,46%) και Ιντρακομ (+3,91%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-3,88%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+4,17%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 60 κινήθηκαν ανοδικά, 72 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα χθες κινήθηκαν στα δικαιώματα προαίρεσης με ενίσχυση των long στοιχημάτων και στα ΣΜΕ έριξαν τα ανοικτά συμβόλαια στα 48.229 για την τρέχουσα σειρά όταν μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας είχαν ξεπεράσει τις 53.000. Συνεπώς έκλεισαν θέσεις short που είχαν προκληθεί από την τελευταία και καθοδική εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα όρισαν τιμή εκκαθάρισης στις 343,25 για τη σειρά Οκτωβρίου και στις 343,75 για την επόμενη, ενώ οδήγησαν στις 344,00 μονάδες το ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου, με τον υποκείμενο δείκτη στο -0,28% και κλείσιμο στις 344,70. Μείωσαν λοιπόν την προ-πορεία του υποκείμενου δείκτη στη μια μονάδα, επιτρέποντας στη στήλη να θεωρεί πως έκαναν δυο κλικ πιο πάνω στην αισιοδοξία τους για την βραχυπρόθεσμη τάση του. Ο τζίρος χθες ανήλθε στα 34,850 από 40,505 εκατ. ευρώ.

Κάποιοι βιαστικά θέλουν να ορίσουν τα κλεισίματα στις 19/5, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 342,99 μονάδες με ελάχιστο τις 341,34, στις 8/8, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 336,99 μονάδες με ελάχιστο τις 336,28, και στις 29/9 όταν ο 25άρης έκλεισε στις 341,92 μονάδες με ελάχιστο τις 339,83, ως τριπλό πυθμένα της αγοράς.

Σπάνιο φαινόμενο στην στατιστική ιστορία χρηματιστηριακών δεικτών που συνήθως προϊδεάζει για δυνατή ανοδική αντίδραση. Η θέση της στήλης είναι εκτός αυτού του κλίματος. Γιατί μετά τις 29/9 έχουν περάσει τρεις συνεδριάσεις, αλλά ο δείκτης δεν έχει απομακρυνθεί με βήματα ανάλογα της πορείας που του έδωσαν οι συναλλασσόμενοι μετά την εγγραφή των δύο προηγούμενων τοπικών ελάχιστων. Αντίθετα, με «χίλια βάσανα» οι θεσμικοί συγκράτησαν τον δείκτη των blue chip σε επίπεδα πάνω από τις 340 μονάδες. Τολμούμε μάλιστα να προβλέψουμε, ότι τα χειρότερα επίπεδα θα εμφανιστούν άμεσα, ή την ερχόμενη εβδομάδα, αν σήμερα δεν επιτευχθεί μια υπολογίσιμων διαστάσεων αντίδραση. Για την επίτευξη της οποίας θα απαιτηθεί μια αλλαγή στο κλίμα που επικράτησε χθες στην Ευρώπη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν έτοιμες για την τέταρτη διαδοχικά εβδομαδιαία πτώση τους σήμερα Παρασκευή, με τον δείκτη για τις μετοχές της περιοχής να παρασύρεται σε μια άσκοπη πρωινή συνεδρία. Γιατί κράτησαν τους επενδυτές στην άκρη των συναλλαγών, η πολιτική αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ και η προσοχή σε μια στενά παρακολουθούμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Ήταν άλλωστε ήδη απογοητευμένοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν έδωσε νέα στοιχεία για το επικείμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, οι αγορές ψυχράθηκαν περαιτέρω από μια έρευνα που δείχνει ότι η ανάπτυξη στην Κίνα στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε τον περασμένο μήνα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,06%, σε τροχιά για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Έχει μειωθεί περισσότερο από 8% στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση του σε βάθος πάνω από ένα χρόνο.

Ο Nikkei του Τόκιο υποχώρησε 0,34%, στην Αυστραλία ο S & P / ASX 200 ήταν με θετική μεταβολή, ενώ στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές μειώθηκαν 1,36% που οι αναλυτές χαρακτήρισαν μικρή μεταβολή μετά από αργία. Οι αγορές στη Νότια Κορέα, την Ινδία και η Κίνα είναι κλειστές για τις δημόσιες αργίες.

Ενώ οι αμερικανικές μετοχές κατάφεραν να ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους και έκλεισαν επίπεδα, διατηρείται η αίσθηση πως εξακολουθεί να υπερισχύει η διάθεση για αποφυγή στην ανάληψη ρίσκου καθώς οι αγορές συνεχίζουν να πλήττονται από ένα συνδυασμό παραγόντων. Οι ανησυχίες περί της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και την Κίνα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, έχουν όλα συνωμοτήσει για να προκαλέσουν διαταραχές στις παγκόσμιες αγορές μετοχών κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αγορές ποντάρουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια πολύ πριν από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Έτσι ο δείκτης δολαρίου ήταν σήμερα στο 85,757, όχι μακριά από την κορυφή των 86,218 που σημειώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Έναντι του γεν, το δολάριο έφτασε σε υψηλό εξαετίας στα 110,09 γεν, ενώ το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2656 δολάρια, κοντά σε χαμηλό σε βάθος δύο χρόνια των 1,2571 δολαρίων την Τρίτη.

Οι ταύροι για το δολάριο αναμένεται να επικρατήσουν βραχυπρόθεσμα και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιρροή που θα έχει η ανακοίνωση για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που αναμένεται αργότερα την Παρασκευή. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν πως οι εργοδότες στις ΗΠΑ να έχουν προσλάβει 215.000 εργαζόμενους το Σεπτέμβριο, από το απογοητευτικό επίπεδο των 142.000 τον Αύγουστο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ανδρέας Κόρδας της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη αναφορά μας για την πορεία του Γενικού Δείκτη, ότι η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί αφενός να βρει την απαραίτητη ρευστότητα και ψυχραιμία για να συγκρατήσει τους πωλητές, όταν αυτοί εμφανίζονται αρκετά επιθετικά και αφετέρου κάθε ανοδική προσπάθεια (σαν αυτή που βιώσαμε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου), να την διατηρήσει και να παραμείνει στα υψηλότερα σημεία της κίνησης, ή έστω κοντά, ή πάνω από τα επίπεδα που βρίσκονται τα όρια του ανοδικού momentum. Στην παρούσα φάση τα όρια της ανοδικής τάσης, είναι το διάστημα 1120 – 1135, κάτω από τα οποία δεν τίθεται (τεχνικά) θέμα, για την μεσοπρόθεσμη τάση, η οποία παραμένει πτωτική.

Σε αυτό το χρονικό σημείο έχουμε 3 θέματα στην ατζέντα που μας προβληματίζουν, για το εάν η εικόνα θα αναστραφεί. Επίσημα ή ανεπίσημα δεν έχει τόση σημασία, αλλά και μόνο οι ένταση των συζητήσεων και των πολιτικών θεμάτων στα ΜΜΕ, είναι αρκετές ώστε το Χρηματιστήριο να βρίσκεται σε φάση προεκλογικής φημολογίας. Η πολιτική αστάθεια δεν είναι σύμμαχος του Χρηματιστηρίου. Η οικονομία και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δε βρίσκεται σε φάση γρήγορης ανάρρωσης, ή ανάπτυξης. Σε μία Χώρα που η ανεργία συνεχίζει να είναι ακόμα τεράστιο πρόβλημα, δεν μπορούμε να συζητάμε για σημαντική βελτίωση των δεδομένων των Επιχειρήσεων. Το πρόβλημα που απασχολεί δεν είναι το μέγεθος της κερδοφορίας τους, αλλά η επιβίωση τους και η διαχείριση των προβλημάτων ρευστότητας, δανειακών και άλλων υποχρεώσεων.

Επίσης οι ξένες Αγορές κάνουν πλέον την αναμενόμενη διόρθωση και ήδη υποχωρούν σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά. Αυτό μπορεί και να συνεχίσει αλλά και να γενικευτεί και δεν διαφαίνεται άμεσα, με ποιο τόσο καλό νέο το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα καταφέρει να αυτονομηθεί μόνιμα, ή προσωρινά, σε μια ενδεχόμενη πτώση στο εξωτερικό.

Καταλήγοντας, είμαστε σε επιφυλακή και ελπίζουμε σε μία ανοδική διάσπαση του επίπεδου που αναφέραμε σε συνδυασμό με αύξηση των συναλλαγών, ενώ μια περαιτέρω υποχώρηση των τιμών και πτωτική διάσπαση του 1050, πιθανόν να θέσει το Χ.Α. σε μακροχρόνια ταλαιπωρία και τον Γενικό Δείκτη να αντιμετωπίσει τριψήφιο νούμερο ξανά.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Μεικτές οι κατευθύνσεις των μετοχικών αξιών εν όψει της ανακοίνωσης των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για των Σεπτέμβριο

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Επίσκεψη στην Αθήνα -τη δεύτερη μέσα σε δύο μήνες- πραγματοποιεί σήμερα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Σε άτυπη συνάντηση και γεύμα εργασίας που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να συζητηθεί η πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από το μνημόνιο, καθώς και η μέχρι τώρα εξέλιξη της 5ης αξιολόγησης της οικονομίας.

Άλλα δύο βασικά ζητήματα που αναμένεται να μπουν στο τραπέζι είναι το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. 

Με αυξημένα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου θα πραγματοποιηθούν οι αγορές ελληνικών και κυπριακών εγγυημένων τίτλων του ιδιωτικού τομέα (ABS), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέλυσε τις λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 4 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, οι αγορές καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου και εκείνες των ABS μέσα στο δ' τρίμηνο. Στις αγορές ABS θα συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που η αξιολόγηση των χωρών είναι κάτω από το "ΒΒΒ", όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Ωστόσο, η ΕΚΤ θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχει υφιστάμενο πρόγραμμα με την Ε.Ε. «Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν αγορές», ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Αποσυμφόρηση στις αποδόσεις και στα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων έφερε το «δώρο» του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, δίδοντας μiα ανάσα στο «σφυροκόπημα» των τελευταίων ημερών και δημιουργώντας κάποιες ελπίδες ότι η πορεία θα αντιστραφεί, σε μια ιδιαίτερα κομβική περίοδο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα στραφεί ακόμη περισσότερο στις αγορές κρατικού χρέους σε μια πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

Για τα σχέδια επένδυσης στην Ελλάδα στον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού και την πρόθεσης δημιουργίας στη χώρα μας Κέντρου Εκπαίδευσης, στον ίδιο τομέα, για όλη την Ευρώπη ενημέρωσαν του υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια οι εκπρόσωποι της Samsung Medison κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα μαζί του.  Ειδικότερα ο υπουργός   κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Samsung Medison κ. Wayne Spittle και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Samsung Healthcare Ελλάδας κ. Αδαμόπουλο.

Έντονες αντιθέσεις και μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον πλούτο των νοικοκυριών καταγράφει έρευνα της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Baer για το 2013 καθώς την ώρα που η καθαρή περιουσία των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 68% στην Ελβετία και 18% στη Γερμανία από το 2007, μειώθηκε κατά 28% στην Ισπανία και 23% στην Ελλάδα.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι μόλις τέσσερις χώρες συγκεντρώνουν μόνες τους τα δύο τρίτα και πλέον του καθαρού πλούτου στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να συγκεντρώνει 13 τρισ. ευρώ, τη Βρετανία 9,6 τρισ. ευρώ, τη Γαλλία 9,5 τρισ. και την Ιταλία 8,3 τρισ.

Στις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες έχουν οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη, αναφέρθηκε ο υποψήφιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προανήγγειλε, παράλληλα, τροποποιήσεις στη λειτουργία της τρόικας, ώστε να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων.

Μια σειρά από κριτήρια θα πρέπει να πληρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε αγορές εγγυημένων τίτλων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων, όπως αυτά αναλύονται στην έκθεση λεπτομερειών που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωτράπεζα. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, εάν τα ABS και τα καλυμμένα ομόλογα προέρχονται από χώρες με αξιολόγηση κατώτερη του ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα, θα παρέχεται ρευστότητα ίση με το 30% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατατίθενται ως εγγύηση για τις περιπτώσεις των ABS που περιλαμβάνουν απαιτήσεις από μη χρηματοοικονομικές ιδιωτικές εταιρίες με έδρα σε Ελλάδα και Κύπρο. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 70%.

Σε αναμονή των απαντήσεων της τρόικας όσον αφορά τις ρυθμίσεις που πρότειναν εκ νέου είναι οι εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, στη συνάντηση που είχαν με στελέχη της κεφαλαιαγοράς, τήρησαν ουδέτερη στάση με ελαφρά συγκατάβαση σε κάποια σημεία. Η ελληνική πλευρά επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του επαγγελματία επενδυτή, τονίζοντας για μία ακόμα φορά πως τέτοια διάταξη δεν υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει αναστάτωση στους επενδυτές. Αυτό, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, ήταν το αίτημα που έδειξαν να κατανοούν περισσότερο οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Φόβους για μία μακρά περίοδο «μέτριας» οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων και της χρηματοοικονομικής αστάθειας εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπάρχει ο κίνδυνος «ο κόσμος να παραμείνει εγκλωβισμένος για ένα ορισμένο διάστημα σε ένα επίπεδο μέτριας ανάπτυξης» τόνισε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Ουάσιγκτον, υπονοώντας ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στην έκθεση της επόμενης Τρίτης.

Αμετάβλητο στο 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το βασικό της επιτόκιο. Επίσης, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,3% και καταθέσεων στο -0,20%.

Την αντίθεση Γερμανών σχολιαστών προκαλούν τα σχέδια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι να στηρίξει τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης με την αγορά τιτλοποιημένων δανείων χαμηλής φερεγγυότητας. Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες επικρίνει την πολιτική Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ διαλέγει στραβό δρόμο και διολισθαίνει συνεχώς προς τον κίνδυνο. «Η αγορά τέτοιων ομολόγων είναι μεν επικερδής για τους μέχρι τώρα κατόχους τους, αλλά πρόκειται για εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια της ΕΚΤ», υποστηρίζει ο σχολιαστής. «Με τον τρόπο αυτό ο Ντράγκι ουσιαστικά εξαγοράζει χρόνο για τις χώρες σε κρίση. Το ερώτημα είναι πώς αυτές θα εκμεταλλευτούν αυτήν την πολιτική.»

Μειωμένες κατά 8.000 στις 287.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σε μια ακόμη ένδειξη ότι συνεχίζουν να βελτιώνονται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις παραμένουν κάτω από το όριο των 300.000 για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξησή τους την προηγούμενη εβδομάδα στις 298.000.

Η Γαλλία κήρυξε την ανεξαρτησία της από το καθεστώς λιτότητας που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι έντονες πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν, όμως, δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για τον Φρανσουά Ολάντ να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, σημειώνοντας πως η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε χθες ένα σχέδιο προϋπολογισμού που προβλέπει περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Το Παρίσι αρνείται όμως να προχωρήσει πιο γρήγορα σε αυτές τις περικοπές, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει η εύθραυστη γαλλική οικονομία.

Τη στήριξή του στη Γαλλία, η οποία παρουσίασε χθες έναν προϋπολογισμό που προβλέπει επαναφορά του χρέους της εντός των πλαισίων της Ε.Ε. δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε υποσχεθεί, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Συμπαρατάσσομαι με την Γαλλία, οι χώρες δεν μπορούν να τυχαίνουν ίδιας μεταχείρισης με τα μαθητούδια», δήλωσε ο κ. Ρέντσι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βρετανία. «Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία, κανείς δεν πρέπει να μεταχειρίζεται τις άλλες χώρες σαν να είναι μαθητές», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.