Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2004 07:54

Κίνα : Στα υψηλότερα επίπεδα επταετίας ο πληθωρισμός

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Απρίλιο και με τους ταχύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα επτά ετών, μετά την αύξηση της τιμής των τροφίμων, κάτι που ενδέχεται να κάνει δυσκολότερο το έργο της κυβέρνησης να περιορίσει τον δανεισμό και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά το κόστος των καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 3,8% μέσα σε ένα έτος, μετά από αύξηση της τάξης του 3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από τον Μάρτιο του 1997 και υπερέβη τον στόχο της κυβέρνησης για πληθωρισμό στο 3%. Το κόστος των τροφίμων σημείωσε αύξηση 10% και οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 34%.

«Η άνοδος του πληθωρισμού αυξάνει τις πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού», ανέφερε ο Tai Hui, οικονομικός αναλυτής της Standard Chartered Bank, στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας : «Η αύξησή του ήταν κυρίως το αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής των σιτηρών, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να συγκρατηθούν μέσω της νομισματικής πολιτικής».

Η Κίνα, τον μήνα που πέρασε, άρχισε να κάνει προσπάθειες για τον περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης που γνωρίζει σε όλη της τη βιομηχανική δραστηριότητα, επιδιώκοντας ωστόσο την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 13%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - χρονιά που η επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) κράτησε τους καταναλωτές μακριά από την αγορά και τους τουρίστες από τη χώρα. Ακολούθησε άνοδος 11% τον Μάρτιο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη μέσα σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4,5 ετών. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 400 δισ. γουάν (48 δισ. δολ.) τον Απρίλιο, έναντι 405 δισ. γουάν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Η ανάγκη για τη διατήρηση των καταναλωτικών δαπανών σε υψηλά επίπεδα, ενδέχεται να δυσκολέψει την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Την Τρίτη, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κάνει πιο ευέλικτες τις εμπορικές τράπεζες να καθορίσουν τα επιτόκια δανεισμού, που σήμερα βρίσκονται στο 5,31% από την τελευταία τους αύξηση τον Ιούλιο του 1995.