Αποσυμφόρηση στις αποδόσεις και στα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων έφερε το «δώρο» του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, δίδοντας μiα ανάσα στο «σφυροκόπημα» των τελευταίων ημερών και δημιουργώντας κάποιες ελπίδες ότι η πορεία θα αντιστραφεί, σε μια ιδιαίτερα κομβική περίοδο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα στραφεί ακόμη περισσότερο στις αγορές κρατικού χρέους σε μια πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Αποσυμφόρηση στις αποδόσεις και στα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων έφερε το «δώρο» του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, δίδοντας μiα ανάσα στο «σφυροκόπημα» των τελευταίων ημερών και δημιουργώντας κάποιες ελπίδες ότι η πορεία θα αντιστραφεί, σε μια ιδιαίτερα κομβική περίοδο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα στραφεί ακόμη περισσότερο στις αγορές κρατικού χρέους σε μια πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, έπειτα από δημοσίευμα που ήθελε την ΕΚΤ να προτείνει αλλαγή των κανόνων αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού που διακρατεί, έτσι ώστε να της επιτραπεί η αγορά ελληνικών και κυπριακών τιτλοποιημένων δανείων αξιολογημένων στη βαθμίδα υψηλού ρίσκου. Αυτό σημαίνει ότι ο Μάριο Ντράγκι θα πιέσει την ΕΚΤ να κάνει δεκτά «πακέτα» ελληνικών και κυπριακών τραπεζικών δανείων που χαρακτηρίζονται υψηλού ρίσκου, σε μία προσπάθεια να απελευθερωθεί ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να αντιστρέψει τις χαμηλές επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με αναλυτές.
Παρ’ όλα αυτά, παραμένει υπό αμφισβήτηση το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τελικά ενεργητικό που δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές της, επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 36 μονάδες, στο 6,27%, σύμφωνα με το Bloomberg, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τις 6 Ιουνίου. Αρκεί να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, η απόδοση είχε αυξηθεί περίπου κατά 50 μονάδες βάσης. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού περιορίστηκε στις 550 μονάδες βάσης, ενώ η τιμή έκλεισε τελικά στα 78,95 σεντ του ευρώ, αφού όμως ενωρίτερα γνώρισε πολύ έντονη διακύμανση, μεταξύ 78,08 και 80,63 σεντ του ευρώ. Η απόδοση του 30ετούς υποχώρησε στο 7%, ενώ του πενταετούς στο 4,7% και του τριετούς στο 3,8%.
Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν ότι το παραπάνω σχέδιο μπορεί τελικά να μην υλοποιηθεί, καθώς θα βρει αντίθετη τη Γερμανία. Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν έχει ήδη αντιταχθεί δημοσίως στα σχέδια της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος θα μετακυλιστεί από τις ιδιωτικές τράπεζες στους φορολογουμένους. Αυτό πάντως που φαίνεται από την κίνηση της ελληνικής αγοράς κρατικού χρέους είναι, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, πόσο ανηλεής παραμένει η συμπεριφορά των επενδυτών.
«Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο έχουν προκαλέσει ανησυχίες. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να βάλω την Ελλάδα στην ίδια θέση με τα ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς είναι μία ειδική περίπτωση», αναφέρει αναλυτής της Nordea Bank. Ακόμη και μετά το ράλι των τιμών, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού είναι περίπου διπλάσια από την αντίστοιχη του πορτογαλικού, του δεύτερου μεγαλύτερου στην Ευρωζώνη. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού αυξήθηκε 68 μονάδες βάσης στο τρίτο τρίμηνο, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Γενικότερα, στην Ελλάδα, δεν αποτελούν κάτι ασυνήθιστο αυτές οι περιοδικές φάσεις μεταβλητότητας, εκτιμά στρατηγικός αναλυτής της UniCredit, επισημαίνοντας ότι ο τελευταίος γύρος αστάθειας έχει να κάνει με τις συζητήσεις με την τρόικα και τις πιέσεις που δημιουργεί η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, οι τελευταίες ρευστοποιήσεις ήταν αποτέλεσμα της απόφασης ενός συγκεκριμένου αντισταθμιστικού ταμείου να μειώσει την έκθεσή του στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί το όνομα του Ταμείου. Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να παρουσιάζουν φέτος τις καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με τους ομολογιακούς δείκτες του Bloomberg, με κέρδη 22%, αν και είναι κατά πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα 102% του 2012 και 42% πέρυσι.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προαναγγελία του διοικητή της ΕΚΤ για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων από τράπεζες της Ευρωζώνης έχει συμβάλει στο να αυξηθούν στο υψηλότερο επίπεδο 20 μηνών τα κέρδη όσων έχουν επενδύσει στην αγορά των τίτλων αυτών, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Καρφιά» Μέρκελ για τους... απείθαρχους
▼Αμετακίνητη στο αίτημά της για δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει η Γερμανία, την ώρα που η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες απομακρύνονται από τη λογική της σκληρής λιτότητας, προκρίνοντας την ανάγκη για στροφή σε μέτρα ανάπτυξης. Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η παρέκκλιση κρατών-μελών από το δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία συνολικά της ευρωπαϊκής κοινότητας, δείχνοντας εμμέσως το Παρίσι, το οποίο παρουσίασε έναν προϋπολογισμό άνευ λιτότητας.
«Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ε.Ε.» δήλωσε η κα Μέρκελ από το βήμα επιχειρηματικού συνεδρίου στο Βερολίνο. «Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο, που να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πίσω μας. Γι’ αυτό είναι τώρα σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο» τόνισε, αποφεύγοντας να κατονομάσει ευθέως κάποια χώρα. Στη Γαλλία, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την επόμενη χρονιά και σε 3,8% το 2016. Ο στόχος για υποχώρηση κάτω του ορίου του 3% θα επιτευχθεί το 2017.
Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι είχε δεσμευτεί προηγουμένως έναντι των Βρυξελλών και των Ευρωπαίων εταίρων να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2015 - προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013. «Καμιά περαιτέρω προσπάθεια δεν θα ζητηθεί από τους Γάλλους επειδή η κυβέρνηση, ενώ αναλαμβάνει τη δημοσιονομική ευθύνη για να εισέλθει η χώρα στο σωστό δρόμο, απορρίπτει τη λιτότητα» υπογράμμισε ο κ. Σαπέν.
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ - [email protected]
Αξιοποιήσιμα τιτλοποιημένα δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ
▼Τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων της τάξης των 12 δισ. ευρώ που έχουν «παρκαρισμένες» στους ισολογισμούς τους οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αξιοποιηθούν εάν ευοδωθεί η κίνηση Ντράγκι για την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τίτλων με χαμηλότερη αξιολόγηση από αυτή που σήμερα θέτει ως πήχη το ευρωσύστημα.
Οι όροι και η ποσόστωση που ενδεχομένως θα τεθούν, δηλαδή κυρίως ποιο μέρος αυτής της δεξαμενής μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντέλει, θα κρίνουν το βαθμό του οφέλους που μπορεί να έχει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο διαθέτει τις τιτλοποιήσεις των στεγαστικών αναξιοποίητες από τη στιγμή της υποβάθμισης της χώρας. Οι τιτλοποιήσεις με κάλυμμα στεγαστικά είναι οι καλύτερης ποιότητας τίτλοι, οι οποίοι και έχουν την πιθανότητα χρήσης για την άντληση ρευστότητας και σήμερα, θα πρέπει να έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον ΒΒΒ- για να γίνουν δεκτές.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει με την πρωτοβουλία του μια δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να υποκαταστήσουν τα ενέχυρα που δεν θα γίνονται δεκτά από το ευρωσύστημα από την 1 Μαρτίου 2015, επιλύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο. Οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι είναι κρίσιμες για το εύρος του οφέλους που θα έχει το εγχώριο σύστημα εφόσον γίνει δεκτή η εισήγησή του ιδίου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου που αφορά τα junk bonds ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η προσπάθεια της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας ειδικά στην περιφέρεια της Ευρωζώνης «υπονομεύεται» από τους κανόνες που αφορούν τους τίτλους χαμηλής αξιολόγησης και ειδικά για την Ελλάδα που έχει διανύσει μια σημαντική διαδρομή με πρόοδο σε δημοσιονομικά και τραπεζικά, αποτελεί αδικία η αποστέρηση των «εργαλείων» χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας διατυπώνει την ελληνική επιχειρηματολογία σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ ζητώντας τη διεύρυνση των κριτηρίων αποδοχής των ενεχύρων που γίνονται δεκτά από το ευρωσύστημα.
Η αξιοποίηση των τιτλοποιήσεων είναι ακόμη σημαντικότερη από τη χρήση των TLTROs σε αυτή τη φάση, ενώ θα επιτρέψει στο εγχώριο σύστημα να ξεπεράσει το σκόπελο της λήξης από 1 Μαρτίου του 2015 των κανόνων αποδοχής ομολόγων με κρατικές εγγυήσεις ως ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα.
Σημειώνεται ότι η κρίσιμη δεξαμενή είναι οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών αφού εκδόσεις με καλύμματα δάνεια προς μικρομεσαίες ή δάνεια αυτοκινήτων, για παράδειγμα, εμφανίζουν γενικώς μεγαλύτερο ρίσκο και δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά.
ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ- [email protected]