Με τις διεθνείς αγορές μετοχών σε πτώση οι προσπάθειες των θεσμικών στο ΧΑ θα γίνουν δυσκολότερες αν μείνουν στην κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμών. Γιατί σήμερα ο Ντράγκι της ΕΚΤ θα ανακοινώσει μια απόφαση για τα επιτόκια που δεν θα εκπλήξει, αλλά οι δημοσιογράφοι και οι επαγγελματίες θα τον περιμένουν σε άλλα σημεία.
Με τις διεθνείς αγορές μετοχών σε πτώση οι προσπάθειες των θεσμικών στο ΧΑ θα γίνουν δυσκολότερες αν μείνουν στην κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμών. Γιατί σήμερα ο Ντράγκι της ΕΚΤ θα ανακοινώσει μια απόφαση για τα επιτόκια που δεν θα εκπλήξει, αλλά οι δημοσιογράφοι και οι επαγγελματίες θα τον περιμένουν σε άλλα σημεία. Ώστε να εκπληρώσει την υπόσχεση του Σεπτεμβρίου, πως θα αναφερθεί στις λεπτομέρειες για το αναμενόμενο μέγεθος του σχεδίου της ΕΚΤ να αγοράσει τους τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση χρεών των τραπεζών και καλυμμένων ομολόγων σε ευρώ.
Είναι σίγουρα θέμα οπτικής η «ερμηνεία» για την πορεία των τιμών χθες. Κάποιοι τη θεώρησαν παγίδα για τους ενθουσιωδώς αισιόδοξους, καθώς θεώρησαν πως εκείνοι ήταν οι αγοραστές στην έναρξη των συναλλαγών. Τότε οι έχοντες μετοχές για πούλημα δεν προσέφεραν ούτε ένα κομμάτι στην προσυνεδρίαση, παρά μόνο αν η τιμή κάθε μετοχής ανέβαινε σε επίπεδα που με το καλημέρα ήταν πάνω από +3% ψηλότερα.
Αυτό το ανοδικό χάσμα είναι βέβαιο πως έστειλε το μήνυμα στους αισιόδοξους πως η προσφορά έσφιξε μετά από την είδηση πως η ΕΚΤ θέλει να συμπεριλάβει και ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών που ετοίμασε για να πυροδοτήσει την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη. Έτρεξαν λοιπόν να τοποθετηθούν και κατάφεραν να δώσουν τόσα κέρδη στον 25άρη, ώστε από επίπεδα τιμών κάτω από τις 340 μονάδες την Τρίτη, εκτινάχθηκε πάνω από τις 356 στα πρώτα 80 λεπτά. Και από εκεί, ξεκίνησε μια πτώση που προκάλεσε η σταθερή προσφορά μετοχών με εξαίρεση τις μετοχές τριών κλάδων ήτοι των Τραπεζών, των Τηλεπικοινωνιών και των Ταξιδιών Αναψυχής. Αυτοί κράτησαν τον 25άρη διαρκώς πάνω από το προχθεσινό κλείσιμο σε αντίθεση με τον ΓΔ που στο τέλος πέρασε σε αρνητικό πεδίο και έκλεισε με μικρή πτώση.
Αλλά πιθανά αυτή η θετική εικόνα στην έναρξη μπορεί να έγινε, για να δημιουργηθεί γρήγορα ένα μαξιλάρι τιμών που θα μπορούσε να απορροφήσει τις πιέσεις που θα προκαλούσε η διαρκώς αυξανόμενη διάθεση για αποστροφή προς τις επενδύσεις σε μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η θεώρηση θέλει οι θεσμικοί να προσπάθησαν με αυτό τον τρόπο να κρατήσουν τις τιμές των βασικών δεικτών πάνω από επίπεδα που αν θα τα ξεπερνούσαν πτωτικά οι δείκτες, τότε θα ξεκινούσε μια μαζική προσπάθεια για ξεφόρτωμα των θεσμικών χαρτοφυλακίων με χαρακτήρα αυτό-τροφοδοτικό. Αυτό έχει σχέση με τα δεδομένα από τη στατιστική ανάλυση που την χρησιμοποιούν κατά κόρο οι επαγγελματίες επενδυτές.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν το τέταρτο τρίμηνο με καθοδική τάση την Τετάρτη, γιατί χλιαρά στοιχεία από το μεταπρατικό τομέα βάρυναν στις ευρωπαϊκές αγορές και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες προσέθεσε στην αυξανόμενη αστάθεια που χαρακτηρίζει τις συναλλαγές για τις αμερικανικές μετοχές. Τα αδύναμα δεδομένα επί των οικονομικών μεγεθών σε όλο τον κόσμο, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Ρωσία, και η αυξανόμενη αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ συνέβαλαν στις προσδοκίες της συνισταμένης των επενδυτών ότι οι αγορές τους επόμενους μήνες θα εμφανίσουν όλο και πιο μεγάλες αναταράξεις.
ΗΠΑ
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες, προεξοφλώντας ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, θα προχωρήσει νωρίτερα του αναμενομένου σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, μετά και τα νέα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ^DJI-1,40% υποχώρησε κατά 1,40% στις 16.804,71 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-1,59% σημείωσε πτώση 1,59% στις 4.422,09 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 1,33% στις 1.946,16 μονάδες.
Επίσης, η πτώση αποδόθηκε και στην επαναφορά των γεωπολιτικών εντάσεων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία, ενώ ανασταλτικά λειτουργεί και η άνοδος του δολαρίου, η οποία καθιστά υψηλότερες τις αποτιμήσεις για τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο S&P 500 έχει σημειώσει απώλειες για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ κινείται κατά 3,1% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο στα ιστορικά υψηλά, το οποίο πραγματοποίησε στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας επί επτά συναπτά τρίμηνα ανοδική πορεία, κάτι που είχε να πραγματοποιήσει από το 1998.
Στο ταμπλό, η eBay υποχώρησε κατά 2%, καθώς δέχτηκε μπαράζ υποβαθμίσεων της σύστασής της από τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση ότι θα διασπάσει τον κλάδο του PayPal σε ξεχωριστή εταιρεία, η οποία μάλιστα θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Απώλειες που έφτασαν το 3,5% σημείωσε και η Delta Air Lines, η οποία ανακοίνωσε αργά χθες ότι θα σταματήσει να εξυπηρετεί ορισμένες γραμμές στην Ατλάντα και το Ντιτρόιτ εξαιτίας της μείωσης της επιβατικής κίνησης.
Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο φαρμακευτικός κλάδος μετά και τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος του ιού Έμπολα στο Τέξας. Η Sarepta Therapeutics κέρδισε 3,7% και η Tekmira Pharmaceuticals ενισχύθηκε κατά 17,3%
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ δημιούργησε τον Σεπτέμβριο 213 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 209 χιλ.
Ευρώπη
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη και στις επιμέρους οικονομίες.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,98% κατέγραψε πτώση 0,98% στις 6.558 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,97% υποχώρησε κατά 0,97% στις 9.382 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI-1,15% έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 4.365 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,83% στις 340,22 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 σήμερα σημείωσαν απώλειες.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς καλυμμένων τίτλων.
Στο ταμπλό, η Orange έχασε 4,1%, μετά την πώληση μετοχών της από την Bpifrance, έναντι 11,60 ευρώ ανά μετοχή. Το μερίδιο συμμετοχής της γαλλικής επενδυτικής μειώθηκε στο 11,6% από 13,5% προηγουμένως.
Με απώλειες 7% έκλεισε η Sainsbury, η οποία ανέφερε σήμερα ότι δεν θα καταγράψει αύξηση πωλήσεων λόγω του ανταγωνισμού που υπήρξε από άλλες εκπτωτικές αλυσίδες λιανικών πωλήσεων. Επίσης, ανέφερε ότι θα επανεξετάσει την πολιτική του μερίσματος της.
Στον αντίποδα, η Afren κέρδισε 5,7%, καθώς φαίνεται ότι διερευνήθηκαν οι καταγγελίες περί παράνομων πληρωμών, ενώ δεν αποκλείεται να παυθεί από τα καθήκοντά του ο οικονομικός διευθυντής της.
Στο +1% βρέθηκε η Adidas, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών το τέταρτο τρίμηνο του έτους και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, τον Σεπτέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 50,3 μονάδες, έναντι 50,5 μονάδων τον Αύγουστο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει ο δείκτης αμετάβλητος.
Παράλληλα, αιφνίδια πτώση σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης PMI σημειώθηκε το Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποχωρώντας στις 51,6 μονάδες, από τις 52,5 μονάδες τον περασμένο Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης θα ενισχυόταν στις 52,5 μονάδες.
ΧΑ
Ίλιγγο προκάλεσε η χθεσινή διακύμανση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να καταγράφει ένα πρωτοφανές «γύρισμα» από το +3,06% έως το -0,37% για να κλείσει τελικά με μικρές απώλειες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,26% στις 1.058,78 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.094,04 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.057,66. Η καθαρή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 131,44 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 9,24 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σήμερα επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι οι επενδυτές της τρέχουσας περιόδου αντιμετωπίζουν την ελληνική κεφαλαιαγορά με καθαρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δείγμα του ότι δεν επιθυμούν να λάβουν μεγάλα ρίσκα την ώρα που κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Μπορεί το κλίμα για τις τράπεζες, πλην της Eurobank, να παρέμεινε θετικό έως το τέλος, απόρροια των διαρροών για τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25 σημείωσαν ένα πρωτοφανές «γύρισμα» με τους πρωινούς να παίρνουν τα κέρδη τους πριν ακόμη φτάσουμε τα μισά της συνεδρίασης.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο τραπεζικός δείκτης, δεν κατάφερε να «κρατήσει» την αγορά, αν και έκλεισε με κέρδη 1,86%, σε συνέχεια του χθεσινού +2,42%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε στα 72,2 εκατ. και στο 55% του συνολικού (131 εκατ. ευρώ). Το υψηλό ημέρας στο +4,81% και στις 151,94 μονάδες με τις 151 μονάδες να αποδεικνύονται ισχυρή αντίσταση. Ξεχώρισε ιδιαίτερα η Πειραιώς με άνοδο 5,22%, κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας και στα 1,4100 ευρώ με συναλλαγές 16,7 εκατ. τεμαχίων αξίας 23,37 εκατ. ευρώ, σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής. Εξαιρετικά κινήθηκε για 2η στη σειρά συνεδρίαση και το warrant της, με κέρδη 5,39%. Πολύ καλά πήγε και η Alpha Bank ΑΛΦΑ με άνοδο 3,42% στα 0,6350 ευρώ και τζίρο 14,4 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, η Εθνική δεν μπόρεσε να κρατηθεί έστω κοντά στα υψηλά της (+5,60% στα 2,4500 ευρώ) ολοκληρώνοντας ανοδικά στο +0,86% και στα 2,3400 ευρώ με τζίρο 19,1 εκατ. ευρώ. Απογοητευτική η Eurobank στο -1,60% και στα 0,3070 ευρώ με τζίρο 15.1 εκατ. και υψηλό στο 0,3230 (+3,3%).
Ο FTSE 25, όπου αρχικά και για αρκετή ώρα είχε όλες τις μετοχές του με θετικό πρόσημο, είδε τελικά τις 16 μετοχές του να κλείνουν αρνητικά (Ιντραλοτ -6,25%, MIG -5,56%, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -4,92%, Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -4,24%, ΔΕΗ ΔΕΗ -3,72%) και τρεις αμετάβλητες. Θετικά διατηρήθηκαν μόλις έξι τίτλοι (οι 3 τραπεζικοί) με τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ να κλείνει στο +2,03%, τον ΟΤΕ ΟΤΕ στο +1,54% και τον ΟΛΠ ΟΛΠστο 1,28%). Ο FTSE25 με υψηλό ημέρας τις 356,44 μονάδες (3,42%) βρέθηκε οριακά θετικός στο 0,30% στις 345,67 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών του έφτασε στα 120,9 εκατ. ευρώ (92,3%).
Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο -0,92% και στις 937,80 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του στα 2,8 εκατ. και στο 2,2% του συνόλου. Εξι τίτλοι του έκλεισαν θετικά (από 0,04% έως 1,70%), τρεις χωρίς αλλαγή τιμής και 11 αρνητικά (Ελληνικά Καλώδια -6,56%, Υγεία -5,28% στα 0,2330 ευρώ, Αβαξ -5,08%, Αττικής -4,88%, Ιντρακομ στο -4,76% και στα 0,4600 ευρώ από 0,7500 ευρώ πριν ένα μήνα. Επίσης, στα 4 ευρώ και στο -4,76% η Lamda, στα 3,6300 ευρώ και με απώλειες 3,71% η ΕΥΑΠΣ
Τεχνική ανάλυση
Η θέση μας από τις 24 Σεπτεμβρίου ήταν:
«Για τον 25άρη η ζώνη των 348-350 μονάδων είναι η ύστατη στήριξη από την οποία μπορεί να αντιδράσει ανοδικά ο 25άρης. Και αν τη «χάσει», αυτή τη βδομάδα που τα χρηματιστήρια του πλανήτη υποχωρώντας αναζητούν κατεύθυνση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αποστροφής στο ρίσκο θα αναζητηθούν νεότερα χαμηλά για το 2014. Υπενθυμίζουμε ότι αυτά για την ώρα σημειώθηκαν στις 8/8 με κλείσιμο στις 336,99 και ελάχιστο μέρας 336,28 μονάδες.
Μετά την κορύφωση του ΧΑ και του 25άρη τον Μάρτιο και συγκεκριμένα στις 18/3 τα τοπικά ελάχιστα στην πορεία που σχημάτισαν οι αποφάσεις των ξένων θεσμικών ακολουθούν καθοδική κλιμάκωση. Ήτοι : στις 15/4 ο 25άρης ενδοσυνεδριακά έπιασε τις 382,82 μονάδες και έκλεισε εκεί μετά, ακολούθησε άνοδος που την διαδέχθηκε μεγαλύτερη πτώση και στις 19/5 ο 25άρης ενδοσυνεδριακά έπιασε τις 341,34 μονάδες και έκλεισε στις 342,99 μετά ακολούθησε άνοδος που την διαδέχθηκε μεγαλύτερη πτώση στις 8/8 με κλείσιμο στις 336,99 και ελάχιστο μέρας 336,28 μονάδες. Για τα παραπάνω θεωρούμε πιθανό να υπάρξει αναζήτηση νεότερων χαμηλών στο 2014».
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη, γιατί η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα προκάλεσε τρόμο για την υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και πανικόβαλε τους επενδυτές στις αγορές παγκόσμια, στέλνοντας τους επενδυτές σε αναζήτηση της ασφάλειας των ομολόγων των ΗΠΑ, του γιεν και στο χρυσό.
Οι επενδυτές στράφηκαν στο γιεν μετά μια πληθώρα των ερευνών που έδειξαν πως η γερμανική βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε 15 μήνες, όταν ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας μεγάλωσε οριακά, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν.
Οι ιαπωνικές μετοχές οδήγησαν τις ρευστοποιήσεις στην Ασία, με το σκηνικό των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και την εγχώρια οικονομία να πιέζει τον Nikkei του Τόκιο κάτω με μια απότομη βουτιά -2,55% σε χαμηλά τριών εβδομάδων.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%, με την πτώση να περιορίζεται ενδεχομένως από το κλείσιμο της αγοράς τόσο στην Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ για τις δημόσιες αργίες.
Στη Wall Street, οι τιμές των βασικών δεικτών μειώθηκαν περισσότερο από το -1%, την Τετάρτη από τις ειδήσεις για τον ιο του Έμπολα και από την απροσδόκητη επιβράδυνση της ανάπτυξης της μεταποίησης στις ΗΠΑ.
Το δολάριο υποχώρησε και πάλι κάτω από τα 110 γιεν και ήταν κάτω κατά 0,2% στα 108,66. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1,2662 δολάρια, σέρνεται πιο μακριά από ένα χαμηλό διετίας των 1,2571 δολαρίων που εμφανίστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Το "γλίστρημα" του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1100 μονάδες προκάλεσε μια βίαιη πτώση έως την άκρως επικίνδυνη "γραμμή Μαζινό" των 1060 με 1040 μονάδων.
Από εκεί και έπειτα ο Δείκτης με μία βατή τραπεζική είδηση δοκίμασε να επαναξιολογήσει τη ζώνη αντίστασης των 1090 με 1100 μονάδων σχηματίζοντας έναν αμφισβητούμενο τριπλό πυθμένα πέριξ τις ζώνης στήριξης, που περιγράψαμε. Το κακό εδώ είναι ότι ο τριπλός πυθμένας σε δείκτες είναι ιδιαίτερα σπάνιος, ενώ αρνητικό διαγραμματικό αντίκτυπο έχουν και οι τρεις διαδοχικές χαμηλότερες τοπικές κορυφές από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα. Ένα "pattern", που συνήθως λύνεται καθοδικά με αυξημένο volatility.
Έτσι μια πιθανή πτωτική επαναξιολόγηση της περιοχής των 1040 μονάδων θα οδηγήσει σε καθοδική τμήση της, ανοίγοντας έτσι το "κατηφορικό τοπίο" προς την επόμενη σημαντική στήριξη των 975 μονάδων καταστρατηγώντας στη πορεία το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων. Για να αλλάξει κάτι ριζικά στο προδιαγεγραμμένο πεδίο θα πρέπει ο δείκτης να δηλώσει ένα ισχυρό "πάτημα" πάνω από τις 1140 μονάδες. Αρνητική αύρα αρχίζει να εκπέμπει και το "monthly chart", με το Γενικό Δείκτη να κλείνει για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες κάτω από επίπεδο των 1150 μονάδων.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει βρει προς το παρόν στήριξη στην "καυτή" περιοχή που εκτείνεται λίγο πάνω από το αλησμόνητο "gap up" τις 9ης και 10ης Σεπτεμβρίου του 2013, στις 335 μονάδες. Και εδώ, όπως και στον Γενικό Δείκτη, αποτυπώνεται ένας μη επιβεβαιωμένος τριπλός "πάτος" δίχως όμως την απαραίτητη στατιστική δυναμική επικράτησής του.
Οποιαδήποτε επιτυχής καθοδική διαπέραση της ζώνης στήριξης των 340 με 330 μονάδων θα ανοίξει το "διάβα" για την απευχτέα κατάβαση προς το επόμενο σημαντικό επίπεδο στήριξης των 300 με 294 μονάδων.
Απευχτέο γιατί θα δημιουργήσει στο 'daily chart' ένα 'εφιαλτικό' μεσομακροπρόθεσμο 'οικοδόμημα σκεπής' από τις 340 έως τις 440 μονάδες.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Το δολάριο διορθώνει προ της συνόδου της ΕΚΤ
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Πολύ κοντά στη συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης όπως προέκυψε μετά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησαν τα στελέχη της τρόικας κατά τη σύσκεψη ήταν ότι «η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ θετική». Τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα συναντηθούν σήμερα και αύριο για τις λεπτομέρειες, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, για το ίδιο ζήτημα, τις προσεχείς ημέρες.
Στις 100 μηνιαίες δόσεις φαίνεται να «κλειδώνει» η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΟΥ, σύμφωνα με στέλεχη του υπουργείου Ανάπτυξης που μετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια της διαπραγμάτευσης. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η τρόικα δεν κάνει δεκτή την αρχική εισήγηση της ελληνικής πλευράς για 120 δόσεις και αναμένει την πλήρη ανάλυση των επιπτώσεων της εφαρμογής του μέτρου στα δημοσιονομικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεδομένου ότι η συνολική ρύθμιση θα προβλέπει και «κούρεμα» έως και στο 90% των προσαυξήσεων και των προστίμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,34%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 0,28%, ενώ το αντίστοιχο των επιχειρήσεων παρουσίασε οριακή μείωση και διαμορφώθηκε επίσης στο 0,28%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνηθείσα διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,13%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,31% τον Αύγουστο.
Αλλαγή των κανονισμών για την αγορά ελληνικού και κυπριακού χρέους σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης EUObserver.com. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να προχωρήσει σε τροποποίηση των κανόνων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αγορά ABS (Asset-Backed Securities) με κακή αξιολόγηση που έχουν εκδοθεί από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με το EUObserver.com, κατά την αυριανή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα ενημερωθεί από τον κ. Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων. Το δημοσίευμα επικαλείται και αναφέρεται σε περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες, βασιζόμενο στο σχετικό άρθρο των Financial Times.
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ σε ΒΒ από ΒΒ- προχώρησε χθες η Standard and Poor’s. Παράλληλα, αφαίρεσε το rating watch negative, δίνοντας σταθερό outlook. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο ΟΤΕ αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ρευστότητα τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του περιορισμού του κόστους και παρά τη μείωση των εσόδων του.
Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα ετήσια οικονομικά μεγέθη του ομίλου Jumbo, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία κατά την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις για την χρήση Ιούλιος 2013-Ιούνιος 2014 ανήλθαν στα 541,85 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,90% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 101,25 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 36,89%. Ενισχυμένα κατά 35,81% ήταν και τα κέρδη προ φόρου του ομίλου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 129,98 εκατ. ευρώ.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Τα σχέδιά της να διασπαστεί από την PayPal, την ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία πληρωμών, και να μετατραπεί σε εισηγμένη στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, ανακοίνωσε η eBay. O διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Τζον Ντοναχόε, είχε αντισταθεί μέχρι πρότινος στα αιτήματα του ακτιβιστή επενδυτή Καρλ Άικαν να διαχωρίσει την υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι η PayPal είναι ενοποιημένη με τις δραστηριότητες της eBay και το αντίστροφο.
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ αποδέχθηκε την Τετάρτη την παραίτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Χουάν Κάρλος Φάμπρεγκα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της. Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Αλφρέντο Σκοτσιμάρο, τον Φάμπρεγκα θα αντικαταστήσει ο Αλεχάντρο Βανόλι, ο επικεφαλής της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Αργεντινής.
Ιδιαίτερα προβληματισμένος για τη συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το ενδεχόμενο επιβολής νέων εμπορικών φραγμών από μέρους της Μόσχας προς το Κίεβο εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Η εφαρμογή ενός διατάγματος» που υιοθέτησε πρόσφατα από τη ρωσική κυβέρνηση και «προτείνει νέους εμπορικούς φραγμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία» ήδη «αντιβαίνει» τη συμφωνία βάσει της οποίας η Ε.Ε. αποδέχθηκε να αναβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει με το Κίεβο, υπογράμμισε ο Μπαρόζο σε επιστολή του προς τον Πούτιν.
Χωρίς… λιτότητα είναι ο προϋπολογισμός του 2015 που παρουσίασε η γαλλική κυβέρνηση, αψηφώντας τις δεσμεύσεις που έχει λάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της για μείωση των ελλειμμάτων εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου. Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας προβλέπει την προσαρμογή του ρυθμού μείωσης του ελλείμματος και του χρέους με δύο χρόνια καθυστέρηση, αποτινάσσοντας επί της ουσίας την πολιτική της λιτότητας που επιβάλλεται από την Ε.Ε. Ειδικότερα, προβλέπει το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Γαλλία είχε δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το 2015, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013.
Αυστηρή προειδοποίηση για υγιή δημοσιονομική πολιτική καθώς το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι δεν θα τηρήσει τους συμφωνηθέντες στόχους. «Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μέρκελ σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο μερικές ώρες αφού η Γαλλία ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να τηρήσει τους συμφωνηθέντες στόχους της ΕΕ για το έλλειμμα πριν από το 2017, τέσσερα χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ