Μείωση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών υπέδειξε η έρευνα της Markit για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα τον Σεπτέμβριο, μεταστρέφοντας τις αυξήσεις που καταγράφηκαν στο μέσο του τριμήνου.
Μείωση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών υπέδειξε η έρευνα της Markit για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα τον Σεπτέμβριο, μεταστρέφοντας τις αυξήσεις που είχαν καταγραφεί στα μέσα του τριμήνου.
Η εκ νέου εξασθένηση συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας στον τομέα, καθώς η επιπλέον διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού έγινε αισθητή μέσω της μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών.
Κλείνοντας στις 48,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ο εποχικά προσαρμοσμένος κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) υπέδειξε επιδείνωση των γενικών επιχειρησιακών συνθηκών στα εργοστάσια της Ελλάδας, στο τέλος του τρίτου τριμήνου.
Επιπλέον, η πρόσφατη τιμή ήταν η χαμηλότερη σε διάστημα περίπου ενός έτους και η τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών που ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, μετά τις 50,1 μονάδες του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τη Markit, η παραγωγή στα εργοστάσια της Ελλάδας μειώθηκε ελαφρά τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συρρίκνωση σε τρεις μήνες μετά την έντονη αύξηση κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Μία από τις αιτίες υποχώρησης των επιπέδων παραγωγής ήταν η εκ νέου μείωση των νέων παραγγελιών, η οποία είχε επίσης αυξηθεί τον προηγούμενο μήνα.
Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα παραγγελιών εξαγωγών των κατασκευαστών παρέμειναν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του μήνα, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο μέτριας αύξησης η οποία ξεκίνησε τον Μάιο.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα της Markit, η έλλειψη των νέων εισερχόμενων εργασιών έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να συνεχίσουν να μειώνουν τον όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών τους κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ο ρυθμός μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν έντονος, παρότι εξασθένησε σημαντικά από τον έντονο ρυθμό που καταγράφηκε τον Αύγουστο.
Οι κατασκευαστές αντέδρασαν στη μείωση του φόρτου εργασίας με τον περιορισμό τόσο του αριθμού εργαζομένων όσο και των αγορών πρώτων υλών και ημι-κατεργασμένων προϊόντων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, καθώς τα επίπεδα αγορών υποχώρησαν με τον μεγαλύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στη διάρκεια του έτους.
Ωστόσο, η απασχόληση συρρικνώθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί στη διάρκεια του τρέχοντος διαστήματος τεσσάρων μηνών κατά το οποίο καταγράφεται μείωση των θέσεων εργασίας. Τα αποθέματα αγορών στα εργοστάσια των κατασκευαστών μειώθηκαν κατ’ αναλογία με την περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα, ενώ καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση στα επίπεδα αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων κατά τη διάρκεια του μήνα (παρότι ο ρυθμός μείωσης ήταν βραδύτερος από αυτόν του Αυγούστου.