O υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας παίρνει σήμερα τη σκυτάλη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Ποιες προϋποθέσεις θέτουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
O υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας παίρνει σήμερα τη σκυτάλη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, αλλά και διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.
Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για ενιαία διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις τόσο προς το Δημόσιο (οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).
Όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική, με βάση το υφιστάμενο σχέδιο, στη ρύθμιση διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων θα υπαχθούν οι επιχειρήσεις με ειδικά κριτήρια βιωσιμότητας. Σε κάθε περίπτωση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα με τη μέγιστη διάρκεια ισχύος από την ψήφισή της να είναι τα δύο έτη (υπαγωγή αιτήσεων), ενώ η μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης προτείνεται να είναι για 10 έτη.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη χρονική διάρκεια της ρύθμισης δεν έχει «επικυρωθεί» από την τρόικα, με αποτέλεσμα να κρίνεται πιθανή μια «σμίκρυνσή» της.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανεμένεται να βάλουν σήμερα στο τραπέζι τρία ακόμη θέματα, πριν δώσουν το πράσινο φως, για την κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή. Αυτά είναι η ακριβής ποσοτικοποίηση του κόστους για το τραπεζικό σύστημα, η δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού που θα ιεραρχεί τα αιτήματα διευθέτησης των δανείων, αλλά και η διασφάλιση της μη κατάχρησης της ρύθμισης (ηθικός κίνδυνος).
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.