Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 15 Μαΐου 2004 00:01

Χαμηλά έτους στην Ευρώπη

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ κατεύθυνσης βρέθηκαν οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές στο τέλος της εβδομάδας, μετά την ανακοίνωση μεικτών οικονομικών αποτελεσμάτων από μεγάλους ομίλους υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι οδήγησαν το δείκτη Nasdaq σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ κατεύθυνσης βρέθηκαν οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές στο τέλος της εβδομάδας, μετά την ανακοίνωση μεικτών οικονομικών αποτελεσμάτων από μεγάλους ομίλους υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι οδήγησαν το δείκτη Nasdaq σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι βασικοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 κινήθηκαν σε στενό εύρος διακύμανσης, σημειώνοντας ελάχιστες μεταβολές. Η επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με το νέο ιστορικό ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου, προκαλούν ανησυχίες για την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων και υψηλότερο κόστος δανεισμού -καθοριστικοί παράγοντες για την πτώση των χρηματιστηρίων.

Η ανακοίνωση στοιχείων για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, τον Απρίλι,ο εδραίωσαν το άγχος των επενδυτών, ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν τις μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, στην αρχή της εβδομάδας.«Ο,τι θεωρούνταν καλό μέχρι χθες, τώρα χαρακτηρίζεται ως κακό, διότι οι επενδυτές ανησυχούν για την επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις και να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια», υποστηρίζει ο Εβαν Ολσεν της χρηματιστηριακής Stephens.

Στο μέτωπο των κερδοφοριών, η Dell ανακοίνωσε αύξηση 22% των κερδών της, το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά η μετοχή της υποχώρησε κατά 2,9%, λόγω στοιχείων για αύξηση του κόστους της μνήμης των υπολογιστών τον Απρίλιο. Η μετοχή της BEA Systems υποχώρησε κατά 21% λόγω υποβάθμισης από την UBS.

Οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών οδήγησαν σε πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των ενδείξεων ότι η όρεξη της Κίνας για μέταλλα θα μειωθεί, καθώς οι υψηλές τιμές πετρελαίου ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ ωθούν τους πετρελαϊκούς ομίλους να «φλερτάρουν» με τα υψηλά του 2004.

Η αμυντική στάση της αγοράς διατηρήθηκε, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις στον κλάδο υγείας και υπηρεσιών. Η απρόσμενη ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, το πρώτο τρίμηνο, η οποία κινήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας τριετίας, απέτυχε να ανακόψει την πτώση του δείκτη DJ Euro Stoxx 50 των blue chips στα κατώτερα επίπεδα του έτους, υποχωρώντας κατά 2,3%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 0,70% στις 973,1 μονάδες, με την εβδομαδιαία πτώση να φθάνει στο 2,2%.

NANΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ