Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2004 12:39

Σημαντική η αύξηση των εξαγωγών το 2003

Σημαντική και επιταχυνόμενη αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές κατά το περασμένο έτος. Η άνοδος ήταν άνιση τόσο ως προς τη διασπορά, όσο και ως προς τη σύνθεσή τους κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων.

Όπως προκύπτει από την τελευταία ανασκόπηση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), οι εξαγωγές με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΣΥΕ έφτασαν σε 11.772 εκατ. ευρώ ή 13.268 εκατ. δολ., σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 7,5% και 28,8%, αντιστοίχως.

Η αύξηση ήταν ισχυρή στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (17% σε ευρώ) όπου κατευθύνεται το 60% των ελληνικών εξαγωγών. Η αύξηση προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε. έφτασε σε 16%. Πολύ μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ (33%) και την Τουρκία (27%).

Αντιθέτως, μεγάλη υποχώρηση σημείωσαν οι εξαγωγές προς τις χώρες της Μ.Ανατολής και της Β.Αφρικής (16% σε ευρώ) με αποτέλεσμα η συμμετοχή της μεγάλης αυτής περιοχής να περιοριστεί από 7,3% στο 2002 σε 5,7% στο περασμένο έτος. Η υποχώρηση δεν είναι άσχετη με την ένταση στην περιοχή και με τη μεγάλη ανατίμηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο στο 2003.

Αν και στις πρώην ανατολικές χώρες οι εξαγωγές συνολικά αυξήθηκαν κατά 5%, η άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών προς την Πολωνία κατά 45% (177 εκ. ευρώ) και τη Βουλγαρία κατά 24% (729 εκ. ευρώ). Οι εξαγωγές προς τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ υποχώρησαν σημαντικά, ενώ προς τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας η αύξηση ήταν περιορισμένη, λόγω της υποχώρησης (-9%) των μεγάλων εξαγωγών προς την ΠΓΔΜ.

Οι εισαγωγές το περασμένο έτος κινήθηκαν με ρυθμό σχεδόν τριπλάσιο, σε σχέση με τις εξαγωγές, και έφτασαν σε 39.720 εκατ. ευρώ, σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 20%. Η άνοδος οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών από τις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ (26%) και ειδικότερα από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Τουρκία. Μεγάλες ήταν επίσης οι εισαγωγές από τις χώρες της Μ.Ανατολής και της Β.Αφρικής (24%) λόγω του πετρελαίου.

Από την εξέταση των εξαγωγικών επιδόσεων κατά βασικές κατηγορίες, προκύπτει ότι η άνοδος προήλθε κατά κύριο λόγο από την αύξηση των βιομηχανικών προϊόντων κατά 12% που το περασμένο έτος κάλυψαν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου. Η αύξηση είναι γενική και στις τέσσερις κατηγορίες που ταξινομούνται στα βιομηχανικά προϊόντα. Ήταν όμως εντυπωσιακή (34%) στα χημικά προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά προϊόντα υψηλής τεχνολογικής στάθμης.

Αντιθέτως, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 2%. Η μείωση οφείλεται αποκλειστικά στα τρόφιμα (-10%) που αποτελούν την κατά πολύ μεγαλύτερη κατηγορία των αγροτικών εξαγωγών, μείωση την οποία δεν αντιστάθμισε η άνοδος στα «έλαια και λίπη» και στα «ποτά και καπνό».