Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2004 15:00

Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

ΠΤΩΤΙΚΟ προμηνύεται το άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων εν μέσω φόβων ότι η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου ενδεχομένως να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη και την κερδοφορία των εταιρειών.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον επόμενο μήνα καθώς και η κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ μετά τη δολοφονία του προεδρεύοντος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου της χώρας.

Στις 13:54 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου είχε φθάσει τα 41,75 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 37 σεντς ή 0,89%.

Στην αγορά του Λονδίνου, στις 14:13, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου, είχε αναρριχηθεί στα 38,2 δολάρια το βαρέλι ενισχυμένη κατά 0,9%.

Η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη με θύμα τον επικεφαλής του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου στο Ιράκ Εζεντίν Σαλίμ ενίσχυσε τις ανησυχίες για πιθανότητα διακοπής της προμήθειας της παγκόσμιας αγοράς με πετρέλαιο από την υπ' αριθμόν τρία πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη έχουν απευθύνει εκκλήσεις στον ΟΠΕΚ να διαθέσει περισσότερο πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά καθώς πυκνώνουν ανησυχητικά τα σύννεφα σχετικά με τον πληθωρισμό και ενδεχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα συζητήσουν στις 3 Ιουνίου πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής του καρτέλ κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Στις 14:33 οι προθεσμιακές τιμές στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωναν σημαντική πτώση κατά 98 και 11,4 μονάδες αντιστοίχως.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται αυτή την ώρα και οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς και το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ημερών έναντι του ευρώ.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος), θα ανακοινωθεί ο δείκτης βιομηχανίας Empire ο οποίος εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στις 34,5 μονάδες το Μάιο από 36,05 μονάδες τον Απρίλιο.