Συνεδρίαση εξισορρόπησης ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και υπήρξαν κινήσεις αντίδρασης μετά τη μεγάλη πτώση, κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές.
Συνεδρίαση εξισορρόπησης ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και υπήρξαν κινήσεις αντίδρασης μετά τη μεγάλη πτώση, κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,14% στις 1.086,50 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 5,41%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.091,15 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.074,97. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 32,88% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 73,73 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 7,75 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Beta Χρηματιστηριακή, M. Χατζηδάκη, οι τράπεζες πήραν τελικά αυτό που ήθελαν «σώζοντας» κεφάλαια 2,5 – 2,6 δις ευρώ από την θεωρητική άσκηση αντοχής τον προσεχή Οκτώβριο, η αγορά ωστόσο πέραν από μια πολύ περιορισμένης εμβέλειας σε μονάδες και χρόνο αντίδραση συνέχισε την πορεία φθοράς για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Είναι φανερό ότι το πολιτικό ρίσκο έχει επισκιάσει κάθε άλλο παράγοντα επιβάλλοντας μια κατάσταση επιφυλακτικότητας η οποία για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό είχε επίπτωση και στα spreads των ελληνικών ομολόγων. Η εκλογολογία και τα σενάρια της επόμενης μέρας διατηρούν το βαθμό αβεβαιότητας στην αγορά ακυρώνουν τις όποιες θετικές ειδήσεις καταγράφονται στο μακροοικονομικό μέτωπο (αύξηση καταθέσεων, έσοδα προϋπολογισμού πάνω από το στόχο, τουριστικές αφίξεις ρεκόρ κλπ) και βάζουν την Αγορά σε ένα κλίμα εσωστρέφειας. Η αναχαίτιση αυτής της εσωστρέφειας δεν φαίνεται επί του παρόντος εφικτή και η αγορά αρκείται σε σπασμωδικές ενδοσυνεδριακές κινήσεις που
προέρχονται από τοπικές καθοδικές υπερβολές.
Κοινώς η αγορά έχει περισσότερες πιθανότητες στην παρούσα φάση να συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά παρά να χτίσει μια τάση ή να αλλάξει η δυναμική. Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι η αγορά έχει επιστρέψει σχεδόν εκεί που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο σε όρους Γενικού 9είκτη. Αυτό σημαίνει ότι σε ότι αφορά την τιμολόγηση των προοπτικών ή των κινδύνων η Ελληνική αγορά παρά τις αναβαθμίσεις της από τους ξένους οίκους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένει υπό την πίεση άλλων παραγόντων. Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε αυτό τον ένα χρόνο που πέρασε ίσως να μην δημιουργήθηκε ικανό μέγεθος αξίας ή να αυξήθηκε η ορατότητα της συνολικής εταιρικής κερδοφορίας ώστε να απομακρυνθεί αισθητά η αγορά από εκεί που ξεκίνησε ακολουθώντας έστω την τάση των ξένων χρηματιστηρίων.
Τεχνικά η Αγορά οδεύει προς νέο χαμηλό έτους αφού απέτυχε να κατοχυρώσει τις 1.150 μονάδες ή να συντηρήσει κάποιο επίπεδο στήριξης πριν χάσει τις 1.100 μονάδες. Η πτώση διαχέεται σχεδόν ομοιόμορφα στις δεικτοβαρείς μετοχές οι οποίες έχουν πλέον απωλέσει και το τελευταίο οχυρό της μακροπρόθεσμης τάσης από τα διαγράμματα τους. Οι ταλαντωτές μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής εισήλθαν σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών αυξάνοντας το ενδεχόμενο κάποιων τοπικών ανοδικών διορθώσεων. Θα αναμέναμε την διόρθωση να ξεκινήσει μετά την καταγραφή των νεότερων φετινών χαμηλών (1.044) και την νευρικότητα της Αγοράς να εντείνεται όσο ο Γενικός 9είκτης θα προσεγγίζει το σημείο αναφοράς των 1.000 μονάδων. Η τάση γυρίζει θετική στις 1145 μονάδες όπου πλέον συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών.
Υπό αυτό το πλάισιο, σήμερα από τις 25 μετοχές του FTSE μόλις μία μετοχή ξεπέρασε σε άνοδο το 2% (Πειραιώς +3,17% όπου είχε προηγηθεί καθίζηση με μόλις μία θετική παρουσία στις τελευταίες έντεκα, οδηγώντας την τιμή της στο 1,2500 από τα 1,5500 ευρώ της 11ης Σεπτεμβρίου). Θετικά έκλεισαν κι άλλες επτά μετοχές, ανάμεσα στις οποίες η Alpha Bank, η Τιτάν, η Folli Follie, ο ΟΛΠ και η ΔΕΗ, με άνοδο 0,27% έως 1,59%. Στο μείον βρέθηκαν 15 τίτλοι (ΜIG -5,36%, ΓΕΚ Τέρνα -2,74%, ΜΕΤΚΑ -2,73%, Eurobank Properties -2,50%) και χωρίς αλλαγή δύο (Ελληνικά Πετρέλαια και Ιντραλότ).
Ο MidCap20 έκλεισε με σημαντικές απώλειες -1,91%, επιστρέφοντας στις 981,09 μονάδες, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα του 12μήνου. Μόλις τέσσερις μετοχές με θετικό πρόσημο (Ελληνικά Καλώδια 2,36% και Σωληνουργεία Κορίνθου 2,14%), δύο χωρίς αλλαγή (Λάμδα, ΜLS) και 14 με αρνητικό(Αττικής -9,68%, Ιατρικό -5,21%, Ιντρακομ -3,98%, Σαράντης -3,77%, Ικτίνος -3,73%, ΕΥΑΠΣ -3,51%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (-3,90%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+3,33%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 56 κινήθηκαν ανοδικά, 75 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.