Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Μαΐου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Aeon Co. και της Mizuho Financial Group Inc., μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν.

«Εχω ακόμη εμπιστοσύνη στην προοπτική των ιαπωνικών μετοχών όταν βλέπω αυτήν την οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Hitoshi Yamamoto, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, ως πρόεδρος της Commerz International Management (Japan) Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Αυτό το είδος της ανάπτυξης μπορεί να διατηρηθεί μόνο από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών».

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στις 10.649,03 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε κέρδη 1,6%, φθάνοντας στις 1.071,06 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών λιανικής πώλησης να αποτελούν περισσότερο από το 1/3 των συνολικών κερδών του δείκτη. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν τις μεγαλύτερες - για δεύτερη φορά - απώλειες μέσα στο 2004, χθες, καθώς μεγάλη ανησυχία επικρατεί ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 21 ετών, θα περιορίσει τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,6%, το πρώτο τρίμηνο του έτους - σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση - έναντι πρόβλεψης για κατά μέσον όρο αύξηση 3,8% των 26 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News.

Αλλού στην Ασία, ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν, κέρδιζε ποσοστό 1,6%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της Hon Hai Precision Industry Co., μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αμβλύνει την πρόσβαση στις αγορές των θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές της περιφέρειας, σημείωνε κέρδη 0,9%, θέτοντας τέλος στις απώλειες 6,5% σε χρονικό διάστημα τριών ημερών.

Οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία κινούντο ανοδικά, τη στιγμή που οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, κινούντο πτωτικά.