Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Μαΐου 2004 08:16

Μεξικό : Στο 3,7% η οικονομική ανάπτυξη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση, και με τους ταχύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο οικονομία του Μεξικό, μετά τη σημαντική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα όπως ναϋλον και πολυέστερ που παράγει η Alpec SA.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 3,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, μετά από αύξηση 2% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των 15 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα είναι 3,2%.

«Προσπαθούμε να πιέσουμε λίγο περισσότερο την παραγωγή από τις υπηρεσίες», ανέφερε ο Juan Luis San Jose, αντιπρόεδρος του τομέα σχεδιασμού και οικονομικών της Alpec., συμπληρώνοντας : «Βλέπουμε μια γενική ανάκαμψη της ζήτησης».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αναδύεται μετά από τρία χρόνια ύφεσης, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν επετεύχθη ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναλόγως της αύξησης του πληθυσμού που ήταν στο 1,4%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομία του Μεξικό εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5%.

Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν η μεγαλύτερη που είχε να σημειωθεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2002, όταν το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 3,75%. Εποχιακώς προσαρμοσμένο το ΑΕΠ αυξήθηκα το πρώτο τρίμηνο κατά 1,3%, το οποίο σε ετήσια βάση φθάνει το 5,3%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Σήμερα το πέσο ισχυροποιήθηκε κατά 0,2%, φθάνοντας στα 11,5108 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων, αλλά βρίσκεται κατά 2,5% χαμηλότερα φέτος και 11,5% χαμηλότερα το τελευταίο δωδεκάμηνο.