Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Μαΐου 2004 13:33

Δέλτα Συμμετοχών: Μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή

Σε 684,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2003 οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου Δέλα Συμμετοχών σημειώνοντας αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με το 2002, όταν αυτές είχαν διαμορφωθεί στα 655,6 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η άνοδος αυτή των πωλήσεων προήλθε από την ενίσχυση του κύκλου εργασιών όλων των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου. Όμως, τα αποτελέσματα του 2003, σε αντίθεση μ' αυτά του 2002, δεν περιλαμβάνουν την εταιρεία Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ. Σε συγκρίσιμα μεγέθη η αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου ανέρχεται στο 6,5%.

Το μικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου αυξήθηκε στο 38,5% από 36,8% το 2002 και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα ευρώ 100,9 εκατ. από ευρώ 98,5 εκατ., μη συμπεριλαμβανομένης της Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ, παρουσιάζοντας έτσι μία αύξηση της τάξεως του 2,4%.

Τα κέρδη προ φόρων (EBT) μειώθηκαν κατά 8,6% στα ευρώ 39,8 εκατ. από ευρώ 43,5 εκατ. το 2002. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα του 2002 εμπεριείχαν έκτακτα έσοδα από την πώληση του κλάδου των αλεύρων και τα οποία δεν επαναλήφθηκαν βέβαια το 2003. Για τους ίδιους λόγους, τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε ευρώ 23,1 εκατ. από ευρώ 26 εκατ. το 2002, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 11,2%.

Τα έκτακτα αυτά κέρδη αντικαταστάθηκαν, όμως, σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των λειτουργικών κερδών (ΕΒΙΤ) κατά 12,2%, στα ευρώ 60,7 εκατ. από ευρώ 54,1 εκατ. το 2002. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση, αναδεικνύει την πρόοδο στην αποτελεσματικότητα του Ομίλου και επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε και η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος για το 2003 ύψους ευρώ 0,15 ανά μετοχή, που είναι αυξημένο κατά 25% έναντι του αντίστοιχου περσινού με μερισματική απόδοση της τάξεως του 3%.

«Η ολοκλήρωση της στρατηγικής προσπάθειας δεκαπέντε ετών για τη δημιουργία μίας ισχυρής ανταγωνιστικής βάσης με εμβέλεια σ’ όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη επιτρέπει στον Όμιλο Δέλτα να δώσει, από εδώ και πέρα, ακόμη μεγαλύτερη προσοχή σε σύγκριση με το παρελθόν στην αύξηση των λειτουργικών κερδών και στην ικανοποίηση των μετόχων του».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δέλτα Συμμεροχών, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος σηματοδοτώντας τη νέα στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου. Κατεύθυνση για την οποία είχε ήδη δώσει ενδείξεις, πριν από δύο μήνες, με τον διορισμό του κ. Justin Jenk ως διευθύνοντος συμβούλου της μητέρας-εταιρείας καθώς και ως αντιπροέδρου των διοικητικών συμβουλίων όλων των θυγατρικών.

Καταλήγοντας ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι "«είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη νέα φάση ανάπτυξης κι εξέλιξης της Δέλτα, όπου -με σταθερές τις αρχές μας και χωρίς να σβήσει ποτέ η δημιουργική φλόγα μας και η φιλοδοξία μας- η έμφαση θα είναι στην αποδοτικότητα, στην κερδοφορία, στην απόδοση των κεφαλαίων έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συνεχώς μεγαλύτερη απόδοση αξιών στους μετόχους μας. Η τοποθέτηση του κ. Justin Jenk στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου, σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς τη νέα φάση στη ΔΕΛΤΑ και ενισχύει την ήδη δυνατή ομάδα στελεχών της εταιρείας στην προσπάθειά μας αυτή».

Στη σύντομη παρέμβασή του ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα Συμμετοχών, κ. Justin Jenk, τόνισε ότι βασικός στόχος των συνεργατών του και του ιδίου θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών του Ομίλου και με εσωτερική (οργανική) ανάπτυξη, αλλά και με εξαγορές και συγχωνεύσεις και η λεπτομερής εξέταση όλων των επενδυτικών προγραμμάτων, της πολιτικής μάρκετινγκ και του τρόπου διαχείρισης διαθεσίμων με στόχο τη μείωση του κόστους, την αύξηση των κερδών και τη διατήρηση της ηγετικής και ανταγωνιστικής θέσης όλων των θυγατρικών στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται.