Την κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, και κυρίως τα υψηλά κρατικά ελλείμματα, που την τελευταία τετραετία απέκλιναν κατά 11,5 δισ. ευρώ από τους αρχικούς προϋπολογισμούς, αποκαλύπτει η πρώτη φάση της δημοσιονομικής απογραφής, όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης.
«Η απογραφή», ξεκαθάρισε, «δεν θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να μην
υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, καθώς και στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, θα είναι ο βασικός άξονας της φορολογικής μεταρρύθμισης, τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων του Δημοσίου στο πρώτο τετράμηνο του έτους, είπε ότι κινούνται λίγο πάνω από τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της δημοσιονομικής απογραφής, τόνισε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι «για να μην υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση Σημίτη για παραπλάνηση των πολιτών και της Ε.Ε. αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση, και συγκεκριμένα για πλασματική υπερδιόγκωση των εσόδων του περυσινού προϋπολογισμού, και τόνισε ότι κατά την τελευταία τετραετία, η συνολική απόκλιση των κρατικών ελλειμμάτων από τους αρχικούς προϋπολογισμούς ξεπερνά τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επανέλαβε ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2003, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Εurostat, διαμορφώθηκε στο 3,2% του ΑΕΠ, έναντι 1,7% που υποστήριζε η απελθούσα κυβέρνηση.
Διευκρίνισε ότι η Eurostat δεν οριστικοποιεί ακόμη πλήρως τις εκτιμήσεις της, καθώς θεωρεί ότι τα στοιχεία για το πλεόνασμα των δημοσίων οργανισμών και για τις αμυντικές δαπάνες απαιτούν μεγαλύτερη διερεύνηση.
«Δυστυχώς εκτός από τα κρυφά ελλείμματα υπάρχουν και κρυφά χρέη -χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τεράστια χρέη συγκοινωνιακών φορέων αμυντικά χρέη- η απογραφή των οποίων συνεχίζεται».
Ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, και από το 2005 μπαίνουν οι βάσεις για υγιείς προϋπολογισμούς και ένα αξιόπιστο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας.
«Η προσπάθειά μας θα ενισχυθεί από το γεγονός ότι μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 1% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2004».
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ζήτησε με σημερινή του επιστολή από τον προεδρεύοντα του ECOFIN να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση η δυνατότητα μείωσης του ελάχιστου ειδικού φόρου στα καύσιμα.
Κατά μία ποσοστιαία μονάδα επιβαρύνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σε ετήσια βάση, όταν η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 10%. Το ισοζύγιο πληρωμών επιβαρύνεται κατά 450 εκατ. ετησίως, ενώ η επίπτωση στο ΑΕΠ φθάνει στo 0,3%, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα προχωρήσουν σε «τρεις ταχύτητες»: κάποιες θα πραγματοποιηθούν με ορίζοντα το 2004, άλλες θα λάβουν χώρα το 2005, και οι υπόλοιπες μετά το 2005.